fbpx

Soldații ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie de la Cernobîl: mulți sunt internați în stare gravă

 Soldații ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie de la Cernobîl: mulți sunt internați în stare gravă

Imagine simbol/antena3.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Primul care a dat vestea a fost Iaroslav Iemelianenko, membru al Agenției Zonei Roșii din Ucraina. După care a sosit confirmarea agenției nucleare ucrainene Energoatom. Militari ai armatei ruse, care la începutul invaziei Ucrainei au preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl, nu purtau costume de radiații atunci când au sosit, în special când au trecut printr-o pădure foarte contaminată. Și au fost la rândul lor contaminați – relatează joi ziarul italian La Stampa, citat hotnews.ro.

Ştirea a fost confirmată de diverse mass-media internaționale, citând mărturiile a doi tehnicieni ucraineni care erau prezenţi la uzină în ziua sosirii trupelor ruse. Soldații s-ar afla acum în Belarus, unde au fost transportați cu autobuze și internați într-un centru medical specializat. Mulți ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Pericolele Pădurii Roșii

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredinţată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani. Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.

„Asigurările” belaruşilor și retragerea din zonă

Soldații ruși au fost duși la Centrul Republican de Cercetare și Practică pentru Medicina Radiației și Ecologie Umană din Belarus, aşa cum a scris presa locală, citată de Pravda ucraineană. Dar poate nu este o coincidență faptul că în ultimele zile forțele ruse s-au retras de la situl nuclear de la Cernobîl, pe care l-au ocupat chiar din primele zile ale invaziei, la sfârșitul lunii februarie. De atunci, temerile experților s-au concentrat pe faptul că standardele de siguranță din zonă ar putea fi compromise.

Trupele ruse s-au retras de la centrala de la Cernobîl, dar au luat şi ostatici ucraineni

Trupele ruse au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl pe care o ocupaseră de la 24 februarie, dar au luat şi ostatici ucraineni.

“În timp ce au plecat de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale, pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie”, a anunţat agenţia de stat Enegoatom.

Nu se ştie câţi soldaţi ucraineni au fost ţinuţi ostatici de forţele ruse.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!