fbpx

Indonezia: Un muzeu creat din sticle şi pungi din plastic avertizează asupra pericolului poluării oceanelor

 Indonezia: Un muzeu creat din sticle şi pungi din plastic avertizează asupra pericolului poluării oceanelor
Susține Ecopresa, distribuie!

Un grup de activişti de mediu din Indonezia, dornici să tragă un semnal de alarmă cu privire la înrăutăţirea poluării cu plastic a oceanelor, au creat un muzeu realizat integral din obiecte din plastic pentru a-i convinge pe oameni să-şi regândească obiceiurile şi să renunţe la utilizarea pungilor şi a sticlelor de unică folosinţă, informează luni Reuters și Agerpres.

Expoziţia în aer liber, organizată în oraşul Gresik, din estul insulei Java, a fost asamblată în trei luni şi este alcătuită din peste 10.000 de deşeuri, de la sticle şi pungi la plicuri şi paie, toate colectate din râuri şi de pe plaje poluate.

Piesa de rezistenţă este o statuie intitulată ”Dewi Sri”, o zeiţă a prosperităţii, venerată de numeroşi rezidenţi ai insulei. Statuia are o fustă lungă, confecţionată din pliculeţe de unică folosinţă în care sunt ţinute produse de uz casnic.

”Vrem să transmitem oamenilor să nu mai folosească plastice de unică folosinţă”, a precizat fondatorul muzeului, Prigi Arisandi.

”Aceste plastice sunt foarte dificil de reciclat… Începând de astăzi, ar trebui să nu mai consumăm plastice de unică folosinţă întrucât vor polua oceanul, care este totodată sursa noastră de hrană”, a adăugat el.

Utilizarea plasticelor este o problemă foarte acută în Indonezia, o naţiune-arhipelag care se situează pe locul al doilea, devansată doar de China, în topul ţărilor cu cel mai mare volum de plastice ajuns în apele mărilor.

Alături de Filipine şi Vietnam, cele patru ţări sunt responsabile pentru peste jumătate din volumul de deşeuri plastice din oceane, iar efortul autorităţilor indoneziene de a reglementa utilizarea ambalajelor din plastic nu a avut rezultate scontate.

Expoziţia a fost vizitată de peste 400 de persoane de la inaugurarea sa, la începutul lunii trecute.

Ahmad Zainuri, un student, a povestit că expoziţia i-a deschis ochii în ceea ce priveşte amploarea problemei.

”O să trec la sacoşe, iar atunci când voi cumpăra o băutură, voi folosi un pahar”, a declarat el.

Muzeul a devenit o destinaţie populară pentru cei care doresc să-şi facă selfie-uri pe care să le distribuie apoi pe reţelele de socializare, vizitatorii pozând pe un fundal confecţionat din mii de sticle de apă suspendate.

”Va trebui să cumpăr produse reutilizabile, cum ar fi recipientele din sticlă”, a precizat studenta Ayu Chandra Wulan. ”Sunt tristă când văd câte deşeuri sunt aici”, a mărturisit ea. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!