fbpx

În R. Moldova va fi elaborat un studiu privind impactul hidrocentralelor de pe Nistru

 În R. Moldova va fi elaborat un studiu privind impactul hidrocentralelor de pe Nistru

Nistrul la Vertiujeni Foto: Dinu Rusu

Susține Ecopresa, distribuie!

Până la finele anului 2019, în R. Moldova va fi elaborat un studiu privind impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru. Finanțarea este oferită de Guvernul Suediei, fiind disponibil un buget de apr. 550.000 USD. Astfel, autorităților din Republica Moldova le vor fi oferite date actuale, bazate pe dovezi, despre potențialul impactului de mediu și socio-economic al construcțiilor hidroenergetice.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au lansat, la 11 septembrie 2018, proiectul în cadrul căruia va fi elaborat studiul.

Proiectul mai prevede elaborarea unei noi metodologii de estimare a eventualelor prejudicii asupra ecosistemelor acvatice, care urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova. Experții vor instrui autoritățile pentru a utiliza respectiva metodologie.

Societatea civilă va fi informată pentru a spori gradul de conștientizare față de subiectul securității resurselor acvatice. Organizațiile non-guvernamentale (ONG-urile) vor fi încurajate să participe la managementul bazinului râului Nistru.

De asemenea, proiectul va contribui la consolidarea capacităților de negociere a Comisiei privind utilizarea stabilă şi protecția fluviului Nistru, din care fac parte 19 reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale şi locale, instituțiilor științifice şi non-guvernamentale de mediu. Comisia a fost creată în baza Acordului dintre Ucraina şi Republica Moldova privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat în 2012, la Roma.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!