Schimb de experiență și consolidare între ONG-uri, pentru accesarea de fonduri SGP
Peste 30 de membri ai ONG-urilor de mediu, social, dezvoltare comunitară din țară au participat la workshop-ul „Componentele mediului înconjurător și interacțiunea acestora în contextul inițiativelor strategice ale SGP și ale unei dezvoltări durabile a RM”.
Participanții au aflat despre posibilitățile oferite de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, fiind îndemnați să coopereze, să facă echipe comune în scrierea de proiecte utile pentru comunitate, în corespundere cu domeniile prioritare ale GEF.
Alex Nistiriuc, doctor în științe geografice, a prezentat pe larg esența domeniilor eligibile în cadrul SGP a GEF, apoi a lucrat cu participanții la generarea de idei de activități și rezultate care ar putea fi atinse prin implementarea proiectelor pentru fiecare din cele patru domenii prioritare: conservarea peisajului terestru la nivel de comunitate, agroecologie inovativă inteligentă din punct de vedere al climei, co-beneficiile de acces la sistemul energetic cu emisii reduse de carbon și coaliții de management al substanțelor chimice locale și globale. În același timp, expertul a explicat punctele comune și diferențele pentru fiecare domeniu și care sunt așteptările finanțatorului de la potențialii beneficiari de granturi.
Ala Camerzan, reprezentanta Programului de Granturi Mici, a explicat procedura de finanțare și a prezenta câteva exemple de proiecte care au fost implementate cu suportul SGP. Totodată, reprezentanții de la Centrul Național de Mediu și Mișcarea Ecologistă din Moldova au vorbit despre rezultatele proiectelor pe care le-au realizat cu suportul SGP.
Din moment ce una din condițiile programului este co-finanțarea de 50%, participanții au aflat cum pot să obțină această finanțare și care sunt alți potențiali donatori care oferă granturi pe aceleași domenii. De asemenea, s-a accentuat că parteneri și finanțatori pot fi alte ONG-uri, APl–uri sau antreprenori.
Un punct important al workshop-ului a fost lucrul în echipă „Soluții globale pentru probleme locale”, în timpul căruia participanții au lucrat la o mini schiță de proiect și cu identificarea surselor de potențiali co-finanțatori. Ideile elaborate de acestea au fost în domeniul deșeurilor, promovarea tehnologiilor noi în agricultură, informarea cetățenilor etc.
Workshop-ul „Componentele mediului înconjurător și interacțiunea acestora în contextul inițiativelor strategice ale SGP și ale unei dezvoltări durabile a RM” (Vezi AGENDA) este realizat în cadrul proiectului „Implicare, Interacţiune, Cooperare întru identificarea de soluții locale pentru probleme globale”, implementat de AJMTEM, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici ai Facilității Globale de Mediu. Proiectul are scopul de a creștere gradului de vizibilitate a Programului SGP Moldova, care va fi realizat prin atingerea a trei obiective: 1. Promovarea și consolidarea parteneriatelor dintre părțile interesate, precum, ONG-uri/OSC-uri, organizațiile finanțatoare internaționale, autoritățile publice centrale și locale, comunitățile de business, și comunitățile locale; 2. Schimbul de experiență între ONG-uri/OSC-uri ce activează pentru abordarea problemelor globale de mediu pentru a facilita schimbul de experiență și replicare a bunelor practici; 3. Îmbunătățirea gradului de conștientizare și înțelegere despre Programul de Granturi Mici al GEF, strategia acestuia și rezultatele.