Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Revoluția modei, în viziune suedeză – nu rata o expoziție unică la Chișinău
Când te-ai gândit ultima oară la impactul asupra mediului a ceea ce porți? Ambasada Suediei te provoacă să o faci la expoziția „Revoluția modei – viitorul textilelor”, disponibilă la Artcor până pe 19 noiembrie.
În cadrul expoziției vei descoperi problemele de mediu majore provocate de fenomenul fast fashion (moda rapidă), dar și soluții inovative suedeze pentru un ecosistem mai durabil. Proiectul își propune astfel să inspire și să ghideze consumatorii de produse fashion, dar și producătorii brandurilor locale, către un model de modă sustenabil, circular, bazat pe reutilizarea resurselor.
„Suedia susține moda durabilă în Moldova de câțiva ani, ca unul dintre sectoarele economice-cheie din țară. Sunt încântată că noi, prin această expoziție, putem explora modalități grație cărora cu toții putem contribui la o industrie a modei și textilelor durabilă din punct de vedere ecologic.” – declară Madelene Eichhorn, manageră de proiecte, Cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Suediei.
Expoziția, produsă de Institutul Suedez împreună cu cercetători și experți în modă, s-a desfășurat la Paris, Moscova, Manila, Hong Kong și Tirana înainte de a-și deschide porțile la Chișinău pe 7 noiembrie, la Centrul Comercial ”MallDova”. Începând din 15 noiembrie, aceasta s-a mutat la Artcor, unde rămâne deschisă publiclui până pe 19 noiembrie.
Expoziția poate fi admirată și pe pagina de Facebook a Ambasadiei Suediei, unde vei mai găsi sfaturi utile și exemple pozitive din Republica Moldova pentru abordarea modei în mod sustenabil.
„Revoluția modei – viitorul textilelor” este o colaborare între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la Chișinău și ZipHouse Fashion Hub. În cadrul initiativei a avut loc și un workshop online cu mentorul suedez Johanna Leymann, despre eficientizarea stocurilor de produse nevândute și tehnici de producție în modă mai prietenoase mediului.
Câteva statistici despre industria modei care merită atenția ta
- Populația lumii consumă aproximativ 62,000,000 tone de haine în fiecare an – echivalentul a unei mici valize pline cu haine pentru fiecare om de pe planetă – dintre care doar 20% sunt reutilizate sau reciclate.
- Începând cu anul 2000, producția de haine la nivel global a înregistrat cote duble, iar o persoană cumpără în medie cu 60% mai multe haine pe an, păstrându-le cu 1/2 mai puțin decât o făceau cu 15 ani în urmă.
- Sunt necesari între 10,000 și 30,000 litri de apă și 2-4 kg de chimicale pentru a produce un singur kilogram de bumbac netratat.
- Între 15-30% din poluarea cu plastic a oceanelor constă în microplastice, din care 35% se datorează spălării materialelor textile sintetice precum poliesterul, acrilicul și nailonul.