Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Regia „Autosalubritate” a creat un organ consultativ în domeniul gestionării deșeurilor. Directoarea AJMTEM este parte a echipei
Regia „Autosalubritate” va fi consultată în domeniul gestionării deșeurilor de către un grup de experți. Zilele trecute, a fost constituit Consiliul Consultativ al întreprinderii, care va asigura transparența în implementarea proiectelor, va facilita interacțiunea cu mediul de afaceri și îi va oferi expertiză pe domeniul gestionării deșeurilor. Din Consiliul Consultativ face parte și Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.
Din organul consultativ mai fac parte reprezentanți ai Primăriei municipiului Chișinău, Direcției Generale Locativ Comunale și Amenajare, Unității de implementare a proiectelor de mediu, Centrului pentru dezvoltarea Chișinăului, Asociației de Responsabilitate Extinsă a Producătorilor și Importatorilor de Ambalaje în Moldova, Asociației Businessului European (EBA Moldova), Camerei moldo-americane de comerț (AmCham Moldova) și reprezentanții Friedrich Ebert Stiftung.
Directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, care a prezidat ședința în calitate de președinte a Consiliului Consultativ, a declarat că pentru întreprindere constituirea acestui organ este o premieră. „În cadrul Consiliului Consultativ ne propunem să aducem în discuție politicile de gestionare a deșeurilor solide la nivelul municipiului Chișinău și sinergia cu politicile la nivel național, asigurarea satisfacției consumatorilor, respectarea politicilor de mediu și climă etc. Dorim să ne oferiți informații relevante și consiliere cu privire la aspecte strategice de afaceri. Suntem deschiși să modificăm mai multe aspecte ce țin de prestarea serviciilor de evacuare a deșeurilor, astfel încât acestea să fie mai eficiente”, a menționat Igor Gîrlea.
În cadrul ședinței au fost puse în discuție problemele actuale ale întreprinderii, a fost prezentat proiectul „Deșeuri solide Chișinău” și s-a discutat despre starea actuală a lucrurilor.
Consiliul este instituit ca organ consultativ în domeniul gestionării deșeurilor municipale și are scopul de a asigura transparența în implementarea proiectului municipal „Deșeuri Solide Chișinău”. De asemenea, are ca obiectiv monitorizarea activității întreprinderii, susținerea dezvoltării acesteia prin expertiză instituțională, pentru a asigura dialogul între părțile interesate. Acesta va deveni o platformă eficientă de interacțiune a întreprinderii cu mediul de afaceri, pentru a examina situațiile problematice cu impact major asupra sănătății oamenilor și a mediului înconjurător.
Membrii Consiliului Consultativ sunt numiți pentru un mandat de 3 ani (voluntar). Întrunirile vor avea loc cel puțin o dată în trimestru.