fbpx

Un francez care a câștigat la loterie 200 de milioane de euro și-a donat aproape toți banii pentru salvarea planetei

Susține Ecopresa, distribuie!

Un francez norocos, care a câștigat la loterie 200 de milioane de euro, a decis să doneze cea mai mare parte a jackpot-ului record unei fundații pentru protecția naturii pe care a înființat-o tot el.

Câștigătorul, „Guy” – așa cum l-a numit compania franceză de loterie Françaises des Jeux (FDJ), a câștigat marele premiu în decembrie 2020. La acea vreme, jackpot-ul era cel mai mare din istoria EuroMillions, o tragere la care participă mai multe țări europene, inclusiv Franța și Regatul Unit, scrie digi24.ro.

„Din punctul meu de vedere, prioritatea de astăzi este salvarea planetei”, a declarat Guy într-un interviu pentru Le Parisien, citată de CNN„Trebuie să acționăm. Este o urgență. Dacă nu se face nimic în acest sens, toate celelalte acțiuni vor fi în zadar. Nu vom mai exista”.

Oamenii de știință au spus într-un raport recent că energia regenerabilă trebuie să ia locul combustibililor fosili, pentru a preveni efectele și mai mortale și distructive ale crizei climatice. Tranziția energetică trebuie să aibă loc în acest deceniu, a concluzionat Grupul Interguvernamental al ONU pentru Schimbările Climatice.

Amintindu-și de momentul în care a aflat că este marele câștigător, Guy a spus că inițial a avut îndoieli și nu a crezut cu adevărat că acei bani sunt ai lui. Dar după ce a devenit cât se poate de clar că i-a câștigat, s-a hotărât pe loc cum să-i folosească.

„În momentul în care am aflat că sunt norocosul câștigător de la EuroMillions, am vrut să împart acest noroc”, a spus el pentru Le Parisien.

Deja se gândea să-și înființeze propria fundație, așa că planurile lui s-au materializat mai repede. Guy a deschis Anyama, o fundație care poartă numele unui oraș din Coasta de Fildeș unde și-a petrecut câțiva ani în timpul copilăriei.

„Mi-am donat deja cea mai mare parte a câștigului și treptat voi dona aproape toți banii”, a spus el.

Site-ul fundației Anyama spune povestea lui Guy care își amintește că vedea șirurile de camioane încărcate cu copaci în Coasta de Fildeș, iar aceste imagini l-au motivat să înființeze o fundație de mediu.

„Acea procesiune de camioane mi-a lăsat o impresie profundă și m-a umplut de indignare”, a spus el.

Loteria franceză a salutat decizia lui Guy de a dona cea mai mare parte din câștig pentru salvarea mediului, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Thibault Mongis, pentru CNN.

Combinația câștigătoare a lui Guy în 2020 a fost 6, 9, 13, 24, 41 și numerele norocoase 3 și 12, conform loteriei. Între timp, a fost detronat, pentru că un alt jucător francez a câștigat suma de 219 milioane de euro în octombrie 2021.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!