Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
FOTO. VIDEO/ O misiune specială: curățenia în orașul soarelui
De luni până sâmbătă, un grup de trei bărbați, fac naveta pe o bună parte dintre străzile orașului Ialoveni. Au o misiunea specială – de a menține curățenia în orașul soarelui.
La ora opt, de dimineață, cu o ușurință uimitoare, Valerian Rusu – trecut de prima tinerețe, urcă în cabina autospecialei, pornește motorul și începe o nouă tură. Conduce cea mai bună mașină a Gospodăriei Comunale – marca Ford Cardo, cumpărată grație unui grant de la Fondul Ecologic Național. Alături îi sunt coechipierii, cu care se expune zilnic la mizerie, praf și mirosuri de gunoaie…
Echipa dlui Valerian are în grijă mai multe sectoare ale orașului, iar cei doi hamali sunt ajutorii lui de nădejde.
Ziua de joi, când i-am însoțit pe teren, a început cu ghinion: una dintre roțile mașinii s-a spart și a fost nevoie de câteva minute bune pentru a fixa defecțiunea și a porni pe rută. Deși roata i-a dat anume acum „de sminteală”, mașina nu a avut stricăciuni majore în ultimii cinci ani: „Asta cu roțile nu-s defecțiuni mari, o fost mai mari și am reparat, fier-ui fier ”.
De la primul bloc încep alte probleme: mașinile parcate neregulamentar, care împiedică accesul la tomberoane. În ajutor sar colegii, care îl ghidează pe dl Valerian, pentru ca autospeciala să ajungă la platforma unde sunt amplasate containerele.
La fața locului, deja șoferul „sare” din autospecială și pornește manipulatorul – acea parte a mașinii de care se agață tomberonul și care îi descarcă conținutul. După ce containerul este golit, conținutul acestuia este presat de o manivelă într-o parte a mașinii, în timp ce hamalii aduc, rând pe rând, toate tomberoanele din preajmă, le golesc, apoi le duc înapoi. Echipajul este dotat și cu o mătură, și o lopată, astfel că totul este curățat, dacă la golirea containerelor cad resturi pe jos.
Traseul continuă până autospeciala se umple cu gunoi. Deși nu a cântărit niciodată, dl Valerian știe că încap cam 16 tone de gunoi. Pe zi, la gunoiștea improvizată în fosta carieră de piatră, ajunge de cel puțin două ori.
Încă 15% de sceptici
Dacă la bloc hamalii pur și simplu descarcă tomberoanele, la case situația este un pic diferită. Fiecare familie este responsabilă să scoată containerul în fața porții. În timp ce hamalii au grijă ca gunoiul să ajungă în autospecială, dl Valerian verifică în listă: în dreptul fiecărei case este scris numărul membrilor familiei, suma pe care o achită și cantitatea de gunoi pe care trebuie să o scoată la poartă.
Străzile sunt practic goale, totuși mașina este așteptată de unii oameni la porți. Când văd echipajul, scot la drum containerul, salută hamalii, mai schimbă vreo două vorbe și stau cuminți până tomberonul este golit.
Containerele sunt de diferite mărimi, de 240 de litri sau 120, de obicei, de culoare neagră. Sunt și albastre, dar mai puține. Dl Valerian a observat că ultimele nu sunt prea calitative, iarna îngheață și se fisurează, astfel că multe au devenit gunoi. Familiile care au rămas fără container sau nici nu au avut, scot gunoiul în saci.
Containerele sunt oferite gratuit de către Gospodăria Comunală, care le cumpără cu 450-700 lei, în funcție de capacitatea acestora.
„Oamenii socot că dacă noi îi deservim, noi trebuie să le procurăm”, ne explică directorul interimar al Gospodăriei Comunale, Sergiu Vasiliță, spunând că în viitorul apropiat și-au propus să cumpere noi containerele, ca se le schimbe pe cele defecte (n.r.: la câteva zile de la vizita noastră, achiziția a și fost făcută).
În prezent, la Ialoveni, 100% dintre locatarii blocurilor au contracte pentru evacuarea deșeurilor și circa 85 la sută dintre persoanele de la case.
Colectarea separată a deșeurilor
Pe lângă containerele de gunoi, cu autospeciala sunt transportate și deșeurile colectate separat: plasticul, hârtia și sticla. În total, în Ialoveni sunt 100 de tomberoane pentru colectarea pe categorii a deșeurilor, toate amplasate în cartierele cu blocuri.
Hamalii verifică containerele și le evacuează când sunt pline. „Noi în fiecare zi ne uităm care sunt mai pline – plastic, hârtie sau sticlă. Terminăm cu gunoiul și a doua sau a treia rută luăm doar plasticul, apoi peste vreo două zile ne uităm la carton, sticlă”, spune dl Valerian.
Deși sunt transportate separat de restul gunoiului, deșeurile ajung la aceiași gunoiște, unde sunt depozitate deoparte până când va fi identificat un agent economic care să le poată prelucra. Excepție face sticla – este și singurul deșeu colectat separat care aduce un oarecare venit întreprinderii.
E bine ca să mergem pe „calea europeană” în domeniul reciclării, spune directorul interimar al Gospodăriei Locativ Comunale Ialoveni, Sergiu Vasiliță, dar „să avem dorință e puțin, trebuie oleacă să fim susținuți din partea statului”.
O gunoiște neconformă
Cu tariful de 15 lei achitat per persoană „întreprinderea poate activa cât de cât normal, își permite să facă ceva cheltuieli în sectorul particular, să cumpere tomberoane”, spune dl Vasiliță. „Ne gândim poate să luăm vreun credit, pentru a cumpăra o autospecială pentru transportarea deșeurilor”, ne spune directorul interimar.
Tatiana Danu, contabila întreprinderii, enumeră cheltuielile incluse în tarif: salariul angajaților, întreținerea mașinilor, combustibilul, reparațiile și altele – operaționale, neprevăzute. Deși tariful trebuie calculat în baza metodologiei aprobate la nivel de Guvern și adaptate în funcție de cheltuieli, decizia finală aparține Consiliului local. „Conform calculelor noastre, trebuie să fie 26 de lei de persoană, dar consiliul ne-a aprobat doar 15 lei. Compensăm cheltuielile din contul altor servicii pe care le prestăm”, explică contabila.
Sergiu Vasiliță, directorul interimar al Gospodăriei Locativ Comunale Ialoveni, spune că volumul total lunar evacuat din oraș și transportat la gunoiște este de 30 de mii de metri cubi.
Gunoiștea nu este autorizată, nu corespunde normativelor, iar din tariful de 15 lei nici nu poate fi vorba de investiții în acest sens. „Suntem nevoiți să o exploatăm pe aceasta, deși avem probleme mari cu locatarii orașului, este prea aproape de oraș”. Gospodăria Locativ Comunală Ialoveni a calculat că pentru transportarea deșeurilor la o gunoiște autorizată, la o distanță mai mare de oraș, ar crește cheltuielile, care ar trebui acoperite fie din contul majorării tarifului, fie din sursele primăriei.
Video/Foto: Ecaterina Alexandr
Text: Cristina Straton
Redactare: Lilia Curchi
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).