Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”
DOC/ Peste 40 de ONG-uri cer anularea ordinului privind cotele de vânătoare
Peste 40 de ONG-uri au semnat o declarație prin care cer Ministerului Mediului să anuleze ordinul privind cotele de vânătoare și să aplice legea privind transparența în procesul decizional prin consultarea publică cu toate părțile interesate a prezentului ordin. Inițiat de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii și susținut de membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic și Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu, semnatarii demersului își anunță disponibilitatea de a susține orice demers în favoarea naturii, astfel că orice presiune a grupurilor de interes să nu degenereze în decizii în detrimentul naturii.
Totodată, prin demers semnatarii cer și excluderea speciilor de rață lingurar, rață sulițar, rață cu cap castaniu, rață fluierătoare și rață cârâitoare, precum și a cotelor de vânătoare aferente, din conținutul Ordinului nr. 13 din 23.11.2021 și rectificarea cât mai urgentă a ordinului prin includerea termenelor de vânătoare (perioade) pentru fiecare specie inclusă.
Potrivit autorilor demersului, o îngrijorare este legată și de faptul că în versiunea finală a ordinului nu se regăsesc perioadele (termenele) de vânătoare pentru fiecare specie, „ceea ce demaschează ori cedarea la presiunile vânătorilor, ori premeditare„. Astfel, semnatarii cer rectificarea cât mai urgentă a prezentului ordin și includerea perioadelor de vânătoare (termene) pentru fiecare specie inclusă, iar pentru vulpi și șacali se solicit o perioadă de liniște pe timp de primăvară, pentru a asigura reproducerea lor, așa cum este normal în cazul tuturor speciilor.
De asemenea, se cere și modificarea conținutului anexei 298 la Legea nr. 298 din 30-11-2018 privind vânătoarea și fondul cinegetic al Republicii Moldova, care stabilește începerea perioadei de vânătoare la multe specii de păsări de la mijlocul lunii august. Având în vedere că schimbările climatice din ultima vreme perturbă ciclul reproductiv la multe specii de păsări și determină prezența puilor inclusiv la sfârșitul verii, atragem atenția Ministerului Mediului la necesitatea decalării datei de începere a vânătorii la speciile de păsări până la mijlocul lunii octombrie.
Prezenta declarație a fost transmisă Ministerului Mediului, dar este adresată și Guvernului, Parlamentului și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.