fbpx

Primarul capitalei, Ion Ceban, cere demisia conducerii Agenției de Mediu

 Primarul capitalei, Ion Ceban, cere demisia conducerii Agenției de Mediu
Susține Ecopresa, distribuie!

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, cere demisia conducerii Agenției de Mediu, ca urmare a incidentului produs  sâmbătă într-un parc din capitală, când a murit o fetiță de doi ani, strivită de o bucată de copac. Primarul acuză conducerea Agenției că ar tergiversa procedura de acordare a autorizației pentru tăierea și curățarea arborilor din municipiu. Agenția de Mediu nu a venit deocamdată cu o reacție.

Ion Ceban susține că a primit raportul privind acest caz și că în document se menționează că Întreprinderea „Spații Verzi” a solicitat autorizație pentru tăierea și curățirea arborilor încă în luna septembrie 2021, iar autorizația a fost emisă abia în luna februarie curent. Potrivit lui Ceban, aceasta ar însemna o tergiversare a procesului și, spune el, din această cauză angajații Întreprinderii „Spații Verzi” nu au reușit să curețe copacul care a strivit copila.

CITEȘTE ȘI: Procuratura a pornit dosar penal pe cazul decesului fetiței lovite de un fragment de arbore în parc

Împreună cu juriștii vom înainta un demers către Administrația Publică Centrală privind inițierea unei anchete de serviciu împotriva conducerii Agenției de Mediu pentru clarificarea informațiilor și contradicțiilor enunțate în prezentul raport, cu solicitarea eliberării in corpore din funcție a conducerii Agenției în cazul în care se va atesta veridicitatea informațiilor cu privire la blocaje, tergiversări și inducerea în eroare a opiniei publice”, a menționat primarul pe pagina sa de Facebook.

Ion Ceban susține că șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Serghei Carp, va fi demis din funcție după cazul tragic produs sâmbătă, iar noul director al Întreprinderii „Spații Verzi” va iniția o anchetă de serviciu în privința vicedirectorului de ramură, al inspectorului de sector, al maistrului și maistrului superior și față de alți angajați care ar avea tangență cu acest caz.

Totodată, Agenția de Mediu susține că a eliberat autorizația pe 27 ianuarie curent și că „Spații Verzi” ar fi avut suficient timp să facă lucrările necesare. „De asemenea, menționăm că, conform prevederilor art. 26, alin. ( 8 ) din Legea regnului vegetal nr. 239/2007, tăierea arborilor în cazul când ar putea avea efecte negative asupra sănătății oamenilor se realizează imediat, fără coordonare cu autoritatea emitentă”, se spune în comunicatul Agenției de Mediu.

Sâmbătă, 14 mai, în parcul „Alunelul” din capitală, o fetiță de doi ani a fost strivită de o bucată de copac care s-a prăbușit peste căruțul în care se afla. Pe acest caz au fost deschise două anchete – de către Primăria Chișinău și de către Ministerul Mediului. Procuratura a deschis o cauză penală.

CITEȘTE ȘI: Două anchete paralele pe cazul copilului de 2 ani, care a murit după ce peste el a căzut o bucată de copac

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu