fbpx

Premieră în Moldova – a fost inaugurată o bucătărie comunitară

 Premieră în Moldova – a fost inaugurată o bucătărie comunitară

Tăierea panglicii la bucătăria comunitară de la Palanca, Călărași

Susține Ecopresa, distribuie!

La „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călărași, a fost deschisă prima bucătărie comunitară din Moldova.

Acțiunea a marcat încheierea proiectului „Rute Culinare în Moldova: micro investiții, promovare, înregistrare”.

Evenimentul de inaugurare a bucătăriei comunitare a cuprins prezentarea rezultatelor proiectului „Rute Culinare în Moldova: microinvestiții, promovare, înregistrare”, o expoziție cu degustare a produselor locale tradiționale incluse în traseul turistic „Delicii Palancene” și un program folcloric susținut de copiii din s. Palanca.

La acțiune au participat autorități publice locale și centrale, oaspeți din Polonia și de la Ambasada Poloniei la Chișinău, jurnaliști, reprezentanți ai agențiilor de turism, dar și localnici.

„Bucătăria comunitară de la Palanca înseamnă un spațiu de lucru creativ pentru producătorii locali din sat, care sunt incluși în crearea comună a produsului turistic bazat pe trasee de ciclism și degustări de produse locale”, spune Elena Scobioală, coordonator local al proiectului.

„Astfel, traseul culinar care începe la Muzeul „Casa Părintească”, unde găsim spre închiriere 10 biciclete și continuă prin vizitarea a patru gospodării rurale – Casa Chistrea, Casa Podgurschi, Casa Rață, Casa Vdovicenco. Aici ne sunt propuse spre degustare produse alimentare-specialități ale casei, toate diferite, dar la fel de gustoase: sucuri, gemuri, dulcețuri, brânzeturi, copturi și băuturi tradiționale”, menționează Elena Scobioală.

Succesul proiectului constă în crearea unui brand regional de produse, care va crește potențialul de produse promoționale, și, în consecință, va promova regiunea ca una din destinațiile turistice reprezentative pentru patrimoniului culinar al Moldovei, afirmă reprezentanții Development Policy Foundation (Fundația de Dezvoltare a Politicilor). Organizația din Polonia a implementat proiectul în R. Moldova în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, „Casa Părintească” din Palanca și „Vistula Terra Culmensis – Development through Tradition” din Stolno, Polonia, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, prin programul Polish Development Aid.

Menționăm că proiectul  „Rute Culinare în Moldova: micro investiții, promovare, înregistrare” a vizat promovarea potențialului turistic al Republicii Moldova prin intermediul produselor alimentare tradiționale din zona Călărași și, în special, din localitatea Palanca. Pe parcursul implementării proiectului au fost desfășurate mai multe activități precum: extinderea traseelor culinare și de ciclism în regiunea Călărași (Palanca), promovarea conceptului de „community kitchen”: înființarea unei bucătării a comunității și dotarea acesteia cu echipamente speciale (s. Palanca, r. Călărași).

Suportul oferit prin programul Polish Development Aid pentru realizarea acestui proiect a fost de 262 960,00 ZL, la care s-a adăugat contribuția monetară și în natură oferită de partenerii proiectului din Polonia și Moldova, precum și cu mult efort și dedicație din partea implementatorilor proiectului. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!