fbpx

Partidul Verde Ecologist a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu: „Sănătatea mai multor generații de moldoveni depinde de decizia Dumneavoastră”

Susține Ecopresa, distribuie!

Partidul Verde Ecologist i-a adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu prin care îi cere să se implice în stoparea legiferării incinerării anvelopelor uzate, prevedere pe care a votat-o deja Parlamentul în prima lectură. Reprezentanții formațiunii politice susțin că incinerarea anvelopelor este un proces foarte dăunător pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător.

În scrisoarea lor, reprezentanții Partidului Verde Ecologist menționează că cercetările și analizele științifice făcute de experții internaționali pe parcursul mai multor ani în Marea Britanie, Germania, Belgia, Italia, Franța, SUA, au demonstrat factologic că timp de 5 ani în regiunile în care au fost amplasate uzinele de incinerare și cele în care se incinerau parțial deșeurile (uzinele de ciment), s-a depistat o creștere a ratei de îmbolnăvire de cancer cu 40 % mai mare și o frecvență sporită a nașterilor cu anomalii genetice.

Potrivit PVE, tendința globală în domeniul gestionării deșeurilor este implementarea tehnologiilor avansate non-poluante și stoparea incinerării. „Majoritatea țărilor cu democrații avansate, spre care noi tindem, au stabilit moratoriu la construcția noilor uzini de incinerare a deșeurilor, iar cele deja construite treptat se lichidează. Potrivit comunicării Comisiei Europene, statele fără capacitate de incinerare ar trebui să se axeze pe implementarea unor măsuri care să favorizeze reciclarea, inclusiv prin dezvoltarea infrastructurii pentru colectare selectivă, reciclare, și reutilizare”, se spune în scrisoarea formațiunii.

La 9 iulie 2015 Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind Tranziţia spre Economia Circulară, în care a trasat obiectivele obligatorii privind prevenirea generării deșeurilor, precum și eliminarea subvențiilor pentru incinerarea de orice tip. În ianuarie 2017, Comisia Europeană a publicat o comunicare în care a prezentat un șir de recomandări statelor membre privind gestionarea deșeurilor, favorizând reciclarea și descurajând varianta incinerării. Comisia Europeană a recomandat introducerea unor taxe pe incinerare, eliminarea schemelor de subvenționare a incinerării deșeurilor, introducerea unui moratoriu pe construcția de noi facilități de incinerare și închiderea celor vechi sau ineficiente.

Ținem de asemenea să menționăm, că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură modificarea Legii privind deșeurile fără a organiza consultări publice și nu a efectuat prealabil o analiză minuțioasă a impactului social-economic și de mediu. Dat fiind faptul că, proiectul modificărilor date s-a perindat prin culuarele Parlamentului Republicii Moldova încă din 2012 și pe parcursul anilor a fost lobat intensiv de către deferite grupuri de interese, noi, Partidul Verde Ecologist, tindem să credem că aprobarea lui grabnică se datorează unor înțelegeri ascunse și cu tentă de corupție. La fel, ținem să vă informăm că, spre surprinderea ecologiștilor extraparlamentari, Comisia pentru mediu și dezvoltare regională, contrar misiunii ei, promovează proiecte de legi dăunătoare mediului înconjurător (a se vedea inițiativele legislative care vizează importul de piese uzate; spațiile verzi; incinerarea etc.)

În aceste condiții, în scopul protecției vieții și bunăstării cetățenilor Republicii Moldova și a mediului înconjurător, a eliminării pericolului transformării țării noastre în groapa de deșeuri pentru alte state, Partidul Verde Ecologist solicită să încurajați majoritatea parlamentară să renunțe la legiferarea incinerării anvelopelor uzate, iar în caz de eșec, să NU PROMULGAȚI modificările date. Sănătatea mai multor generații de moldoveni și a mediului înconjurător depinde la moment foarte mult de decizia Dumneavoastră”, se spune în scrisoarea adresată președintei.

La data de 9 decembrie 2021 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură Proiectul de modificare a Legii Nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile prin care a inițiat procedura de permitere a incinerării anvelopelor uzate, lucru interzis până acum. Aceste modificări, potrivit autorilor proiectului, sunt introduse în legislație pentru a diminua impactul negativ al anvelopelor uzate asupra sănătății populației și a utiliza capacitatea lor energetică.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu