fbpx

Ministerul Mediului vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

 Ministerul Mediului vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

Imagine simbol: makler.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului a inițiat elaborarea unui proiect de modificare a Hotărârii Guvernului nr.664/2016 cu privire la sistarea temporară a exportului de masă lemnoasă. Potrivit anunțului, decizia a fost luată urmare a examinării datelor statistice cu privire la exportul definitiv (procedura vamală 1000) de masă lemnoasă.

Constatăm că în perioada anilor 2015-2016, până la aplicarea hotărârii de Guvern sus-menționate, cantitatea exportului reprezenta cca 13,3 mii tone per an. În perioada imediată introducerii sistării exportului, se înregistrează diminuarea cantității exportate cu cc 60%, iar pe parcursul anilor următori se atestă revenirea la cantitățile exportate anterior sistării exportului, fapt ce denotă un potențial risc de ocolire e prohibiției existente la export de masă lemnoasă”, se spune în anunțul Ministerului.

Doritorii de a veni cu propuneri o pot face până la data de 02 februarie 2022, în format electronic, la adresa: nicolina.cramarenco@mediu.gov.md.

Precizăm că Hotărârea nr. 664 din 27-05-2016 cu privire la sistarea temporară a exportului de masă lemnoasă a fost aprobată în scopul conservării resurselor naturale epuizabile, refacerii suprafeţei forestiere şi respectării dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic şi sănătos, precum şi în vederea reglementării exportului de masă lemnoasă recoltată în Republica Moldova şi minimalizării tăierilor ilicite.

Potrivit acesteia, s-a sistat temporar exportul masei lemnoase încadrate la pozițiile tarifare 4403, 4404 20, 4406 şi 4407 91-4407 99 din Nomenclatura combinată a mărfurilor.


Susține Ecopresa, distribuie!