Prejudicii de peste 700 de milioane de lei în urma extragerii mineralelor utile. Comisia de anchetă în domeniu a prezentat primele rezultate
Pe parcursul anului 2021, mediul din Republica Moldova a fost prejudiciat cu peste 700 de milioane de lei de pe urma extragerii substanțelor minerale utile. Constatările aparțin Comisiei parlamentare de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului, care a prezentat astăzi rezultatele mai multor activități de control. Totodată, membrii Comisiei au constatat că situația în domeniul extragerii de minerale utile este una alarmantă.
Una dintre constatările Comisiei este faptul că procesul de elaborare a actelor normative nu ține pasul cu realitățile din Republica Moldova. În plus, în cadrul normativ există multe carențe care permit antreprenorilor de rea-credință să prejudicieze bugetul public național și sunt create premise de corupție.
„Cea mai mare lacună se atestă în elaborarea documentelor de politici cu viziune pe termen mediu și lung. Lipsa documentelor de politici duce la faptul că resursele minerale se exploatează într-o formă abuzivă pentru mediu și pentru economia națională a țării noastre. Pentru a exploata durabil resursele naturale, este nevoie ca documentele de politici să conțină răspunsuri la întrebări fundamentale: De câte rezerve minerale dispune țara? Care este nivelul actual și proiectat de exploatare? Cum trebuie exploatate aceste resurse? Care este nivelul optim de utilizare a resurselor?”, susține deputata PAS Mariana Cușnir, membră a Comisiei.
Totodată, deputata susține că la majoritatea carierelor de extragere sunt depistate încălcări, fiind prejudiciat bugetul național al statului în proporții deosebit de mari. „În 2020, de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Direcția Control Geologic și Resurse Funciare au supus controlului planificat opt zăcăminte și 15 au fost inopinate, inclusiv 15 terenuri supuse inspecției pentru protecția mediului și folosirea rațională a resurselor naturale. În rezultatul controalelor efectuate, a fost evaluat prejudiciul cauzat subsolului în sumă de 39 milioane lei, iar solului – 7 milioane. Totodată, conform datelor contabile, prejudiciile achitate în 2020 sunt de doar de 99 de mii lei”, susține Mariana Cușnir.
Potrivit ei, controalele efectuate în 2021 denotă rezultate și mai alarmante. „Sunt 22 de controale planificate, 9 inopinate, 8 inspectări a terenurilor din proprietatea administrației publice locale. În cadrul acțiunilor de control, direcția a calculat prejudicii cauzate mediului, atenție, de 733 de milioane de lei. De asemenea, au fost create prejudicii și pierderi de producție agricolă în urma scoaterii nelegitime a terenurilor din circuitul agricol în sumă de 13 milioane de lei”, a menționat parlamentara.
La balanța statului se află 485 de zăcăminte de substanțe minerale utile nemetalifere solide, inclusiv 47 de complexe – cu două sau mai multe tipuri de substanțe minerale utile, dintre care 183 se află în proces de exploatare. De asemenea, la balanța statului sunt 362 de zăcăminte de ape subterane dintre care în exploatare se află 41.
Activitatea Comisiei parlamentare de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului se va desfășura timp de patru luni. Din cadrul Comisiei fac parte zece deputați.