fbpx

FOTO/VIDEO: 20 de mii de lei amendă, pentru un arțar tăiat ilegal la Bălți. Avea diametrul de aproape 1 metru

 FOTO/VIDEO: 20 de mii de lei amendă, pentru un arțar tăiat ilegal la Bălți. Avea diametrul de aproape 1 metru

Sursa foto: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Inspecția pentru Protecția Mediului Bălți a aplicat o amendă de 20 de mii de lei Întreprinderii Municipale „Amenajarea Teritoriului și Spațiilor Verzi Bălți”, pentru faptul că a tăiat ilegal un arțar cu un diametru de aproape un metru. Întreprinderea a recurs la tăierea neautorizată a arborelui, întrucât se pregătea să reconstruiască gardul din parcul central al orașului, situat de-a lungul străzii Mihai Viteazul, dar nu avea autorizație pentru defrișare, eliberată de regulă de către Agenția de Mediu, a precizat pentru ecopresa.md Ghenadie Ciumaș, șeful Inspecției.

Foto: IPM

Inspectorii de mediu au acționat după ce pe rețelele sociale au apărut materiale video despre tăierea arțarului.

Ghenadie Ciumaș a mai spus că Întreprinderea Spații Verzi Bălți a plătit deja amenda, dar în loc de 20 de mii de lei a achitat 10 mii de lei, adică de două ori mai puțin. Legislația Republicii Moldova permite acest lucru, în cazul în care amenda este achitată în 72 de ore de la întocmirea procesului verbal cu privire la contravenție.

Șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Bălți a precizat că, chiar și în cazul în care Întreprinderea Spații Verzi Bălți depunea o cerere la Agenția de Mediu ca să primească autorizație pentru tăierea arțarului, puțin probabil că obțineau un răspuns pozitiv. „Arborele era verde, după cum am văzut în fotografii, nu era avariat și nu prezenta pericol pentru oameni. Gardul putea fi construit fără a fi tăiat copacul”, a menționat Ghenadie Ciumaș.

Foto: IPM

În afară de amendă, Întreprinderea Spații Verzi Bălți va trebui să mai plătească și prejudiciul cauzat mediului, evaluat la 25 200 de lei. „Acești bani îi vor transfera pe un cont special al Întreprinderii Spații Verzi Bălți, care ulterior se folosesc pentru procurarea puieților, pentru înverzire”, a specificat șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Bălți.

Ecopresa a încercat să ia legătura și cu administrația Întreprinderii „Amenajarea Teritoriului și Spațiilor Verzi Bălți”, dar în anticamera instituției ni s-a spus că administratoarea Svetlana Novicova este la o ședință a Primăriei orașului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari