fbpx

Raport ONU: Suprafața pădurilor într-o continuă scădere, iar pentru protejarea biodiversității lor este necesară o acțiune urgentă

 Raport ONU: Suprafața pădurilor într-o continuă scădere, iar pentru protejarea biodiversității lor este necesară o acțiune urgentă

Foto:©Rickey Martin/CIFOR

Susține Ecopresa, distribuie!

Din cauza ratei alarmante de defrișare și degradare, este necesară o acțiune urgentă pentru conservarea biodiversității pădurilor la nivel mondial. Acest lucru este menționat în noua ediție a raportului „Statutul pădurilor lumii”.

Conservarea biodiversității la nivel mondial depinde în totalitate de modul în care interacționăm și utilizăm pădurile se spune în raportul, publicat de Ziua Internațională a Diversității Biologice (22 mai).

Raportul a fost realizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru prima dată în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și cu asistență tehnică din partea Centrului Mondial pentru Monitorizarea Conservării al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP-WCMC).

În raport se subliniază că începând cu 1990, aproximativ 420 de milioane de hectare de păduri s-au pierdut ca urmare a conversiei pădurilor în alte destinații ale terenurilor, deși defrișarea a încetinit în ultimele trei decenii.

Criza COVID-19 a scos în evidență importanța conservării naturii și a utilizării durabile, forțându-ne să recunoaștem că sănătatea umană depinde de sănătatea ecosistemului.

Protecția pădurilor joacă un rol esențial în acest sens, deoarece acestea includ cea mai mare parte a biodiversității terestre din lume. După cum se arată în raport, pădurile conțin 60.000 de specii diferite de arbori, 80% din speciile amfibiene, 75% din speciile de păsări și 68% din toate mamiferele de pe Pământ.

Evaluarea resurselor forestiere globale 2020 a FAO, menționată în raport, a arătat că, în ciuda scăderii defrișărilor în ultimul deceniu, aproape 10 milioane de hectare de pădure sunt pierdute anual ca urmare a conversiei pădurilor în terenuri agricole și alte destinații ale terenurilor.

„Defrișarea și degradarea pădurilor continuă într-un ritm alarmant, contribuind în mod semnificativ la pierderea continuă a biodiversității”, au declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu și directorul executiv al UNEP, Inger Andersen, în introducerea raportului.

Raportul oferă o imagine de ansamblu a biodiversității forestiere, inclusiv hărți care indică pădurile lumii unde încă se păstrează resurse bogate de floră și faună, cum ar fi cele din nordul Anzilor și părți ale bazinului Congo, dar și pădurile unde aceste resurse au fost pierdute.

Conservarea și utilizarea durabilă:

Un studiu special, parte a raportului, realizat de Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene și Serviciul Forestier al SUA a identificat la nivel mondial 34,8 milioane de situri forestiere, cu dimensiuni cuprinse între 1 hectar și 680 milioane hectare. Sunt necesare urgent eforturi mai mari de restaurare pentru a reuni fragmentele de pădure.

Pe măsură ce FAO și UNEP se pregătesc să conducă Deceniul Națiunilor Unite privind restaurarea ecosistemelor din 2021 iar țările discută un Cadru Global pentru Biodiversitate pentru viitor, Qu și Andersen și-au exprimat angajamentul pentru a spori cooperarea la nivel mondial pentru restabilirea ecosistemelor degradate și deteriorate, combaterea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității.

„Pentru a inversa procesul de defrișare și pierderea biodiversității, avem nevoie de schimbări transformaționale în modul în care producem și consumăm alimente”, au spus Qu și Andersen. „De asemenea, trebuie să conservăm și să gestionăm pădurile și copacii printr-o abordare integrată și să remediem pagubele produse prin eforturi de reîmpădurire.”

Raportul notează că Obiectivele de la Aichi pentru Biodiversitate de a proteja cel puțin 17 la sută din suprafața terestră până în 2020 a fost atins pentru păduri, deși este încă nevoie de progrese pentru a asigura reprezentativitatea și eficacitatea unei astfel de protecții.

Un studiu realizat de UNEP-WCMC pentru acest raport arată că cea mai mare creștere a suprafețelor forestiere protejate s-a produs în pădurile tropicale. Mai mult, peste 30 la sută din toate pădurile tropicale, pădurile subtropicale uscate și pădurile temperate oceanice sunt acum localizate în arii protejate.

Locuri de muncă și mijloace de trai:

Securitatea alimentară și mijloacele de trai a milioane de oameni din întreaga lume depind de păduri.

Pădurile oferă peste 86 de milioane de locuri de muncă. Dintre cei care trăiesc în sărăcie extremă, peste 90 la sută depind de păduri pentru hrană, lemn de foc sau o parte din mijloacele de trai ale acestora. Acest număr include opt milioane de oameni extrem de săraci și dependenți de pădure doar în America Latină.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!