Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Peste 60 de focare de vegetație uscată, lichidate în ultimile 24 de ore. Raioanele afectate
În ultimele 24 de ore pompierii au intervenit la lichidarea a 62 focare de vegetație uscată. În urma acestora, au fost distruse circa 236 ha de vegetație. Cele mai multe focare au fost înregistrate pe terenuri din centrul și sudul țării.
Pompierii au fost solicitați pentru a stinge vegetația uscată în raioanele Strășeni, Ungheni, Călărași, Telenești, Ialoveni, Anenii Noi, Orhei, Cahul, dar și Cantemir. În raionul Telenești salvatorii au intervenit în satul Budău, unde focul a afectat 20 ha de vegetație.
Angajații IGSU au intervenit și în preajma municipiului Chișinău. În seara zilei de miercuri, flăcările au nimicit 40 ha în raionul Strășeni, 10 ha de iarbă uscată în orașul Codru, dar și 0,8 ha în localitatea Sângera.
Potrivit datelor IGSU, miercuri, la stingerea incendiilor au fost antrenate peste 65 de echipaje de intervenție. În urma incendiilor nu au fost raportate victime.
Pompierii avertizează oamenii despre riscul producerii incendiilor de vegetație uscată pe arii extinse. Este indicat ca oamenii să fie foarte prudenți la utilizarea focului deschis. În condiții de umiditate redusă și vânt puternic focarele se răspândesc cu repeziciune și pot provoca incendii de proporții și pagube materiale.
Cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă resturile menajere și vegetație uscată în preajma spațiilor forestiere, dar și în sectorul locativ. Se recomandă stingerea completă a rugurilor, dar și mangalurilor dacă oamenii se odihnesc în aer liber.
În eventualele situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.