Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Suntem invitați să plantăm copaci în toată țara! La 16 noiembrie începe campania de împădurire de toamnă 2024
Încă 4.000 de hectare de pădure vor fi plantate în Republica Moldova până la sfârșitul toamnei. Cu cele 3.300 de hectare plantate primăvara, suprafețele împădurite în 2024 vor depăși 7.300 de hectare.
Toți cei care doresc să participe la plantări o pot face pe 16 noiembrie și în zilele următoare, alegând terenurile din apropierea regiunii în care locuiesc. Detalii despre participare pot fi găsite pe site-ul Agenției „Moldsilva” www.moldsilva.gov.md, accesând butonul „Participă la plantări toamna 2024”.
Startul oficial al campaniei de împădurire de toamnă a fost dat joi, 7 noiembrie, de Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului, și Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, în cadrul unui eveniment organizat la Mălăiești, Orhei. În această localitate, pe 16 noiembrie, vor planta 40 de hectare de pădure angajații Guvernului.
De asemenea, în alte peste 440 de locații din țară, din cadrul a 160 de primării, se vor efectua plantări la 16 noiembrie și în zilele următoare – la împădurire sunt așteptați să participe locuitori din toate regiunile.
„În această toamnă vom planta peste 26 de milioane de puieți, precum stejar, frasin, salcâm și arțar, crescuți în pepinierele Agenției „Moldsilva”, pe o suprafață de peste 4.000 de hectare”, a anunțat ministrul Mediului.
Autoritățile publice locale au oferit peste 24 de mii de hectare de terenuri pentru împădurire de la lansarea, anul trecut, a Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, a precizat Sergiu Lazarencu, accentuând această „bună colaborare” cu primăriile.
Victor Durbală a informat că în această toamnă, în regiunea de nord a țării vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 940 de hectare. Terenurile aparțin unor primării din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Sângerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina.
În zona de centru, pentru împădurire au oferit peste 1.150 de hectare mai multe primării din Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hâncești, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni.
În zona de sud, vor fi împădurite peste 1.200 de hectare, pe terenurile unor primării din raioanele Leova, Cahul, Cantemir, Comrat, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Taraclia, mun. Cahul.
Ministrul Mediului și directorul „Moldsilva” le-au mulțumit pentru efort tuturor celor care au participat la plantările anterioare și au spus că și de această dată contează pe o „implicare exemplară”.
CITEȘTE ȘI: Copacii cu rădăcina protejată asigură succesul plantării. Rezultatul mai multor proiecte confirmă acest fapt