fbpx

O echipă de robotică din Moldova a primit aurul la Olimpiada „FIRST Global Challenge” pentru un aparat care simulează captarea și stocarea carbonului

Susține Ecopresa, distribuie!

Un robot robust și versatil, care simulează captarea și stocarea carbonului i-a adus aurul echipei de robotică a Republicii Moldova „FIRST Global Team Moldova” la Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge, categoria „Inovație în inginerie”. Moldovenii s-au remarcat printr-un proiect inedit în cadrul concursului și au convins juriul că sunt originali, inventivi și adevărați viitori ingineri. 

FIRST Global Challenge este o olimpiadă globală de robotică la care participă peste 180 de echipe naționale din întreaga lume. Acest eveniment are scopul de a promova domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale, astfel încât participanții să poată deveni următoarea generație de lideri științifici care împreună vor rezolva cele mai stringente probleme cu care se confruntă întreaga omenire.

Tema pentru anul 2022 a fost „Captarea Carbonului”. Cantitățile de CO2 în continuă creștere în atmosferă contribuie la încălzirea globală pe scară largă și la schimbările climatice. „Concursul și-a propus identificarea de soluții inovatoare pentru a ne asigura o planetă mai sănătoasă pentru toți. Tema din acest an a provocat echipele FIRST Global să își imagineze viitorul climei pe Pământ. Având la dispoziție un kit cu piese de robotică standard, echipele au avut de construit câte un robot robust și versatil, care să simuleze captarea și stocarea carbonului”, susțin reprezentanții Ministerului Educației.

Echipa de robotică care a reprezentat Republica Moldova a fost alcătuită din cinci elevi pasionați de știință, tehnologie, inginerie și matematică: Cristian Bragarenco, Sanda Bostan, Nicolae Țurcanu, Vladimir Corduneanu și Mihai Eșanu, care au la activ medalii de aur și bronz obținute la diverse competiții, zeci de participări la olimpiadele și concursurile naționale, dar și la olimpiadele și concursurile internaționale cu locuri premiante, sute de ore de cursuri de tehnologie și ore de voluntariat, nenumărate participări la activități STEM. În plus, echipa deține titlul de ambasador STEM.

În acest an, participarea echipei la Olimpiada Mondială de robotică a fost coordonată de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, cu sprijinul financiar al Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge s-a desfășurat la Geneva (Elveția), în perioada 12-16 octombrie 2022.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu