fbpx

Pe 22 aprilie este marcată Ziua Pâmântului. Ce poți face ca să menții planeta curată

Susține Ecopresa, distribuie!

În fiecare an, începând cu 1970, la data de 22 aprilie se marchează Ziua Pământului, un eveniment sărbătorit la nivel internațional, declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009. Evenimentul reamintește despre importanța primordială a planetei noastre Pământ. Cu această ocazie, Agenția de Mediu a lansat un îndemn către populație despre cum se poate implica fiecare persoană pentru a proteja Pământul.

Tematica evenimentului pentru acest an este „Investește pentru Planeta noastră”. „Și să nu uităm, Natura este parte din familia noastră, să conștientizăm nevoia de a inversa pierderea biodiversității, precum și asumarea unui rol activ în acest proces. Natura este esențială pentru a ne asigura un viitor sănătos și sustenabil. De la aerul pe care îl respirăm, la apa pe care o bem și hrana pe care o consumăm, natura ne oferă esența vieții. Pentru a putea supraviețui și prospera trebuie să acționăm acum pentru natura de pe pământ”, scrie Agenția de Mediu.

Cum te poți implica pentru natură?
• Informează-te constant despre efectele acțiunilor și deciziilor tale asupra mediului și a resurselor pe care le oferă;
• Evită risipa, refolosește obiectele sau inventează alte utilități pentru ele;
• Implică-te activ în activitatea ONG-urilor pentru conservarea naturii;
• Semnalează orice problemă legată de mediu, întrucât implicarea fiecăruia dintre noi poate ajuta la descoperirea mai rapidă a unor situații ce afectează negativ natura;
• Informează-te constant și învață cât mai multe despre lumea naturală din jur pentru a înțelege mai bine importanța acesteia în viața ta de zi cu zi.

Un îndemn similar vine și din partea Direcției Locativ-Comunale şi Amenajare a Primăriei Chișinău. Angajații Direcției susțin că prin pași mici fiecare cetățean poate contribui la o Planetă mai frumoasă.

Iată ce mai puteți face:

— Salubrizați curtea blocului Dvs. sau parcul din apropiere. Mergeți la o plimbare cu o pungă de gunoi și colectați obiectele din plastic pe care le găsiți.
— Schimbați produsele casnice și de curățare. Utilizați vesela, ustensilele și produsele de curățat care nu sunt dăunătoare pentru sănătate și mediu, de ex.: folie de aluminiu 100% reciclată, hârtie pergament fără substanțe chimice pentru coacere, pungi de gunoi biodegradabile, detergenți ecologici.
— Plantați un arbore. Știați că plantarea unui stejar aduce mai multe specii de insecte și păsări decât o curte întreagă de plante?
— Protejați și susțineți insectele polenizatoare. O modalitate de a face acest lucru este să selectați și să plantați plante care atrag albinele, fluturii. Evitați să utilizați în apropierea acestor terenuri erbicide sau alte substanțe toxice.
— Evitați să utilizați pesticide și substanțe chimice pentru producerea produselor alimentare.
— Evitați risipa de produse alimentare. Aproximativ o treime din alimentele pe care le producem anual sunt risipite.
— Implicați copiii. Educați copiii să iubească și să protejeze mediul ambiant.
În Republica Moldova, Ziua Planetei Pământ se sărbătorește începând cu anul 1990. Acțiunile realizate cu această ocazie includ activități de salubrizare, plantare, amenajare a teritoriului, ore ecologice petrecute în şcolile din ţară, activități de informare, concursuri.
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu