fbpx

Producătorii agricoli pot achiziţiona panouri fotovoltaice la jumătate de preț

 Producătorii agricoli pot achiziţiona panouri fotovoltaice la jumătate de preț

Sursa foto: enelx.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Suedia, au lansat Programul de finanțare pentru producătorii agricoli în achiziționarea  echipamentelor fotovoltaice „Susţinem tranziţia către economia verde”.

Finanţarea este destinată exclusiv producătorilor agricoli şi este oferită în condiţii avantajoase. Agricultorii vor putea beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2,5 milioane de lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii vor putea accesa granturi de până la 200.000 lei, maxim 20% din costul proiectului. Limita bugetului alocat de proiect este de 2 milioane de lei.

Echipamentele fotovoltaice vor fi achiziţionate cu TVA cota zero, fără gaj, cheltuielile de proiectare fiind acoperite de ADMA.

Instrumentul financiar creat va facilita tranziția țării noastre către o agricultură durabilă și un viitor verde. Scopul nostru este să reușim sporirea competitivității produselor prin reducerea costurilor de producere, să asigurăm diversificarea surselor de producere a energiei și să diminuăm dependența de sursele tradiționale”, a subliniat ministrul Viorel Gherciu.

Doina Nistor, directorarea Proiectului FTA, a menționat că Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Suedia, ţări lider în inovare, este partener tehnologic al acestui program. „Investim 2 milioane de lei în acest program pentru a ajuta agricultura să devină sustenabilă şi circulară. Trecerea la sursele de energie renegabilă e un prim pas pentru ca afacerile din sectorul agricol să devină mai verzi, mai durabile. În contextul creşterii preţurilor la energie, acest program este şi mai relevant pentru antreprenorii agricoli din Moldova. Până în 2030, capacitatea globală instalată de panouri  fotovoltaice va crește de șase ori. Pentru Moldova acest obiectiv este şi mai mare pentru că avem, deocamdată, o absorbție mică a tehnologiilor verzi, în special, în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii şi în sectorul agricol”, a declarat Doina Nistor.

Directorul ADMA, Maxim POPOV, a menționat că echipamentele fotovoltaice vor fi finanțate fără TVA și fără dobândă, fiind aplicate condiții preferențiale, iar suma oferită per beneficiar ar permite agricultorilor să-și acopere investiția totală pentru crearea unui parc fotovoltaic de 200 kW. Ulterior, beneficiarii ar putea aplica și pentru proiecte de subvenționare prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu