fbpx

Peste 200 de panouri solare au fost instalate pe acoperișul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”

Susține Ecopresa, distribuie!

Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” din Chișinău a fost dotat cu o stație fotovoltaică cu peste 200 de baterii solare. Panourile sunt capabile să genereze 120.000 KWh de energie electrică ecologică, ceea ce urmează să acopere, aproape integral, necesitățile instituției culturale. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Culturii și o companie privată.

„Ginta Latină” este prima instituție culturală publică ce va utiliza energie regenerabilă. Stația fotovoltaică va putea acoperi în întregime consumul de energie electrică în timpul sezonului însorit și cea mai mare parte a consumului în lunile reci. Astfel, cheltuielile instituției vor fi reduse, iar economiile vor putea fi investite în dezvoltarea creativă.
Cultura are nevoie de energie, dar și energia are nevoie de cultură. Suntem interdependenți. Lucrurile pe care le vom face împreună ne vor da posibilitatea să mergem înainte, să trecem la alt nivel de dezvoltare. Lumea nu va mai fi cum a fost și, dacă nu vom reuși în timpul destinat schimbărilor să ne ocupăm locul în rândul țărilor civilizate, riscăm să rămânem în afara proceselor moderne. În această perioadă, suntem obligați să transformăm criza în oportunitate de dezvoltare durabilă”,  a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că instituția pe care o reprezintă elaborează un proiect de modificare a Legii privind performanța energetică a clădirilor, prin care Guvernul își stabilește un obiectiv ambițios în vederea dezvoltării sectorului clădirilor publice cu consum aproape egal cu zero. Unica metodă de atingere a acestui obiectiv este prin valorificarea surselor regenerabile de energie.
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu