fbpx

Pescuitul scrumbiei ar putea să fie permis pe timp de prohibiție. Propunerea Agenției de Mediu

 Pescuitul scrumbiei ar putea să fie permis pe timp de prohibiție. Propunerea Agenției de Mediu

Imagine simbol/ libertatea.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Pescuitul scrumbiei ar putea să fie permisă, chiar în timpul prohibiției, stabilite până la 15 iunie. Un proiect care prevede permisiunea de a prinde această specie de pește a fost înaintată pentru consultări publice de către Agenția de Mediu. Dacă va fi aprobat, proiectul prevede permisiunea de a pescui scrumbia în fluviul Nistru, timp de 33 de zile consecutive, de la 14 mai până la 15 iunie inclusiv, în bază de permis.

În proiect se menționează că pescuitul scrumbiei va fi permis doar în cursul zilei de la răsăritul soarelui și până la asfințitul soarelui, cu undițe de toate formele și sistemele și lansete, în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (28 km) şi în brațul Turunciuc.

Totodată, proiectul prevede și niște limite tehnice: numărul de cârlige pentru un pescar amator nu trebuie să fie mai mare de cinci la toate uneltele folosite, iar captura de pește nu trebuie să fie mai mare de cinci kg pe zi.

Va rămâne interzis pescuitul scrumbiei:
a) la 100 m în amonte și în aval de podurile de peste fluviul Nistru;
b) la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenților Răut, Ichel, Bîc, Botna pe o distanță de 500 m de ambele părți ale gurilor și pe cursul acestor afluenți pe o distanță de 500 m de la confluență, în brațul Turunciuc pe cursul apei pe o distanță de 500 m de la ramificație;
c) în fluviul Nistru de la barajul lacului de acumulare Dubăsari pe o distanță de 300 m în aval;
d) în fluviul Nistru (în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) şi în brațul Turunciuc) pe sectoarele de 100 m în amonte și în aval de gurile de alimentare a bălților și lacurilor;
e) în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.

Dimensiunea minimală a scrumbiei care se permite a fi pescuită în fluviul Nistru este de 20 cm. Măsurarea scrumbiei se face de la vârful cavității bucale închise până la baza înotătoarei caudale. Puietul de pește de dimensiuni mai mici decât cea menționată trebuie să fie eliberat în mediul acvatic în stare vie.

Proiectul este supus consultărilor publice până pe 5 mai.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu