fbpx

FOTO/ 25 de specii de păsări din Moldova se regăsesc în noua Listă Roșie Europeană a păsărilor

 FOTO/ 25 de specii de păsări din Moldova se regăsesc în noua Listă Roșie Europeană a păsărilor

Culic mare. Foto: Vitalie Ajder

Susține Ecopresa, distribuie!

25 de specii de păsări care sunt întâlnite În Republica Moldova au fost incluse în raportul „Lista Roșie Europeană a Păsărilor”, lansat de către Birdlife International în octombrie 2021. Dintre acestea, 15 specii prezintă tendințe îngrijorătoare de scădere, iar restul de 10 dau semne că își revin.

Potrivit reprezentanților Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, care au oferit informații și date acumulate pe parcursul a 5 ani, din diverse studii și cercetări în teren efectuate în Republica Moldova, cele mai accentuate scăderi (față de anul de referință 2015) le au drepneaua neagră (Apus apus) – Amenințată moderat (NT), becațina comună (Gallinago gallinago) și cioara de semănătură (Corvus frugilegus) care sunt considerate vulnerabile (VU).

În cazul ciorii de semănătură, aproximativ jumătate din populația aceste specii suferă un declin puternic, cum ar fi în Rusia, Polonia, Franța și Olanda. În general, efectivul populațional al ciorii de semănătură a scăzut cu peste 30% în Europa, fapt datorat persecuției și distrugerii locurilor de cuibărit.

Cioară de semănătură. Foto: Vitalie Ajder

Pe lângă cioara de semănătură, statutul multor altor specii s-a agravat până la categoria „Vulnerabil”: gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), rața sulițar (Anas acuta), corcodelul cu gât roșuroșu (Podiceps grisegena), corcodelul cu gât negru (Podiceps nigricollis), șoimul de iarnă (Falco columbarius), vânturelul de seară (Falco vespertinus), becațina comună (Gallinago gallinago), fluierarul cu picioare roșii (Tringa totanus), lebăda mică (Cygnus columbianus).

Prepeliță. Foto: Vitalie Ajder

Patru specii, care până acum erau considerate cu risc scăzut, au ajuns să fie încadrate la categoria „Amenințate moderat”: rața moțată (Aythya fuligula), bătăușul (Calidris pugnax), drepneaua neagră (Apus apus) și prepelița (Coturnix coturnix). Populația acestei din urmă specii scade în Europa cu cel puțin 25%, având tendințe îngrijorătoare în două țări: Rusia și Spania. Principalele motive ale declinului sunt considerate a fi pierderea pajiștilor sălbatice și a terenurilor necultivate din cauza intensificării agriculturii, care a diminuat disponibilitatea plantele sălbatice și a semințelor cu care se hrănește această specie.

Tabel 1: Lista speciilor de păsări din Republica Moldova, conținute în Lista Roșie Europeană a Păsărilor, 2021, ale căror stare de conservare s-a înrăutățit:

Nr  Numele latin al specieiDenumirea în limba românăDenumirea în limba englezăDenumirea în limba rusă
1Branta ruficollisGâscă cu gât roșuReb breasted gooseКраснозобая казарка
2Anas acutaRață sulițarNorthern PintailШилохвость
3Aythya fuligulaRață moțatăTufted DuckХохлатая чернеть
4Cygnus columbianus bewickiiLebădă micăBewicks swanАмериканский лебедь
5Coturnix coturnixPrepelițăCommon Quailперепел
6Podiceps grisegenaCorcodel cu gât roșuRed-necked GrebeСерощёкая поганка
7Podiceps nigricollisCorcodel cu gât negruBlack-necked GrebeЧерношейная поганка           
8Falco cherrugȘoim dunăreanSaker FalconБалобан
9Falco columbariusȘoim de iarnăMerlinДербник
10Falco vespertinusVânturel de searăRed-footed FalconКобчик
11Calidris pugnaxBătăușRuffТурухтан
12Gallinago gallinagoBecațină comunăCommon SnipeБекас
13Tringa totanusFluierar cu picioare roșiiCommon RedshankТравник
14Apus apusDrepnea neagrăCommon SwiftЧёрный стриж
15Corvus frugilegusCioară de semănăturăRookГрач

Cu toate acestea, la nivel european există și vești bune. Recuperarea buhaiului de baltă (Botaurus stellaris) și a vulturului pleșuv sur (Gyps fulvus) arată că acțiunile specifice pentru conservarea speciilor sunt eficiente. Câteva specii beneficiază în prezent de un climat mai cald, cum ar fi sitarul de mal (Limosa limosa). Această specie a trecut de la categoria Vulnerabil (EN) la Fără Amenințări (LC), iar acest lucru se datorează probabil creșterii temperaturilor de primăvară în Islanda, care găzduiește aproximativ 47% din populația europeană a acestei specii.

Sfrâncioc mare. Foto: Vitalie Ajder

Tabel 2: Lista speciilor de păsări din Republica Moldova, conținute în Lista Roșie Europeană a Păsărilor 2021, ale cărei stare de conservare s-a îmbunătățit:

Nr  Numele latin al specieiDenumirea în limba românăDenumirea în limba englezăDenumirea în limba rusă
1Aythya marilaRață cu cap negruGreater ScaupМорская чернеть
2Circus cyaneusErete vânătHen HarrierПолевой лунь
3Circus macrourusErete albPallid harrierСтепной лунь
4Limosa limosaSitar de malBlack-tailed GodwitБольшой веретенник
5Numenius arquataCulic mareEurasian CurlewБольшой кроншнеп
6Hydrocoloeus minutusPescăruș micLittle GullМалая чайка
7Alcedo atthisPescăraș albastruKingfisherЗиморо́док
8Anthus pratensisFâsă de luncăMeadow PipitЛуговой конёк
9Turdus iliacusSturz de vâscRedwingБелобровик
10Lanius excubitorSfrâncioc mareGreat Grey ShrikeСерый сорокопут

Conducerea Birdlife International intenționează ca acest raport să servească drept catalizator pentru ca mai multe guverne și organizații să ia măsuri de protecție a speciilor de păsări din Europa. Acestă Listă Roșie va ajuta la informarea acțiunilor de conservare la fața locului și a politicilor naționale și internaționale de mediu. Recomandările din raport includ crearea unei rețele mai mari și mai bine gestionate de arii protejate, în concordanță cu obiectivul ONU de a proteja 30% de uscat până în 2030, cu zone importante luate sub protecție strictă, cum ar fi zonele marine protejate pe principiul „zero pescuit” sau păduri cu zero tăieri.

Autor: Silvia Ursul

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!