Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
O tânără din Călărași a sădit prima plantație de șofran certificat ecologic din Moldova
Este fondatoarea companiei Soffirani, prima din țară care deține o plantație de șofran certificat ecologic. Este vorba despre Cristina Smolenschi, o tânără de la Călărași, care are o istorie deosebită, demonstrând că un scop poate rezista timpului și poate deveni o afacere frumoasă. Despre cum a adus din Franța singură materialul săditor, a reușit să certifice plantația, barierele legislative cu care s-a ciocnit, dar și planurile ambițioase pe care le are tânăra a povestit pentru portalul agrobiznes.md.
Pentru prima dată a văzut o plantație de șofran în Norvegia în anul 2012. Încă atunci și-a dorit să dezvolte o astfel de afacere, întrebându-se de ce în Moldova nu este cultivat șofranul. Nu i-a fost susținută ideea de membrii familiei, mai ales că în familie nu au fost agricultori, tânăra, însă, nu s-a lăsat bătută.
În 2020, perioadă în care a fost nevoită să muncească de acasă din cauza pandemiei, a decis că este timpul perfect pentru înființarea plantației de șofran, pe care și-o dorea de mai bine de 8 ani. A decis să importe material săditor de peste hotare, solicitând oferte de preț de la mai mulți producători din Spania, Germania, Franța.
Producătorul de la care a ajuns să cumpere bulbii se afla tocmai în Franța, iar după câteva luni de negocieri, Cristina Smolenschi a mers după prețiosul material săditor. Nu au speriat-o nici distanța mare și nici greutățile pe care le-ar putea întâmpina, dorința mare le-a învins pe toate. Verificând adresa, a mers la producător.
„Nu aveam mulți bani, iar 10 mii de bulbi de șofran costau aproximativ 4 mii de euro. Astfel, am negociat mai mult timp prețul cu vânzătorul și i-am dat promisiunea că voi cultiva șofran certificat ecologic, iar abia în iulie, la distanță de aproape 4 luni, am reușit să obțin prețul dorit. Ajunsă în Franța, nu aveam răbdări să ajung și la depozit, am mers chiar în seara ceea să văd bulbii. I-am cumpărat rapid – peste 250 de kilograme, adică circa 10 mii de bulbi. Spre regret însă, persoanele cu care mă înțelesesem să revin în Moldova, nu s-au ținut de cuvânt, astfel că am rămas cu 250 de kilograme de bulbi de șofran în Franța, căutând opțiuni de a reveni acasă”, povestește Cristina.
Cristina a participat la cursuri în agricultura ecologică. De acolo a învățat despre normele generale de producere eco. „Terenul pe care am înființat plantația a fost pârloagă, astfel că am reușit să demonstrez că acesta nu necesită perioada de conversie ca de de obicei. Bulbii erau certificați ecologic. După ce au fost realizate inspecțiile necesare, am început pregătirea terenului pentru înființarea plantației”, spune tânăra.
Bulbii au fost plantați în luna august, împreună cu toată familia. „Am plantat șofranul manual, pentru că era terenul umed și nu ne-am dorit să tasăm solul la trecerea utilajelor. Toți, de la mic la mare, inclusiv copilul de 3 ani, a participat la plantarea șofranului”.
De mare ajutor i-a fost un agricultor din zonă, care a ajutat-o să realizeze lucrările. „Mă bucur mult că în viață apar oamenii potriviți la momentul potrivit. În apropierea câmpului cu șofran se află o plantație de mur. Proprietarul acesteia, Ilie Rău, m-a ajutat la majoritatea lucrărilor. Mi-a zis, nu știu ce obiectiv ai, dar după cât de decisă ești, sunt gata să te ajut”.
Multe legi și proiecte menite să ofere suport afacerilor în țară încă nu sunt adaptate realităților. Chiar dacă avem mai mulți producători de șofran, cultura oficial nu este înregistrată, iar persoanele gata să cultive această cultură nu pot obține suport. Astfel, Cristina spune că depunând dosarul în cadrul programului Femei în Afaceri, acesta nu a fost selectat din cauza domeniului de activitate. Totodată, chiar dacă plantația este certificată ecologic de un organism internațional, tânăra nu poate beneficia de subvenții. Iar în condițiile în car ei își va dori să vândă bulbii, nu va putea s-o facă din aceleași motive.
În 2021 a obținut mult așteptata recoltă de șofran – 92 de grame. „Am uscat stigmatele tradițional, în condiții naturale, pentru că altfel cred că își pierd unele proprietăți. Le-am plasat într-o cameră cu umiditatea redusă, la temperatura de 28-30 de grade Celsius. Așa m-a sfătuit și producătorul francez. Cred că anume așa șofranul devine un condiment autentic”, a menționat Cristina.
50 de grame de șofran au fost precomandate de către un restaurant de peste hotare, iar 42 de grame încă își așteaptă cumpărătorii. Un gram de șofran de calitate superioadă, certificat ecologic, costă aproximativ 21-25 de euro. „Sper mult să găsesc și pentru restul cele 42 de grame cumpărători. Trebuie să realizez lucrările agricole necesare, să achit certificarea ecologică. În plus, am realizat și antreprenoriat social, angajând câteva persoane din localitate fără un post de muncă la anumite lucrări, astfel că mai am de achitat și salariile”, susține tânăra producătoare.
Pentru viitor, săpun natural cu șofran, producerea uleiului din florile de șofran și multe alte idei se află pe lista Cristinei.