fbpx

Ninsoarea abundentă din aprilie a afectat și păsările

 Ninsoarea abundentă din aprilie a afectat și păsările

Cocostârc înzăpezit în aprilie. Fb:VeaceslavAftene

Susține Ecopresa, distribuie!

Ninsoarea și lapovița de zilele trecute au avut un impact negativ și asupra păsărilor, transmite ecopresa.md, cu referire la Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Potrivit ornitologilor, păsările deja erau la cuiburi și așteptau apariția puilor, iar căderea copacilor îngreunați de zăpadă a însemnat și prăbușirea cuiburilor.

Mai în siguranță au fost păsările care obișnuiesc să locuiască prin locuri greu accesibile și dosite (capete de țevi, crăpături, găuri, căsuțe artificiale).

Este posibil ca multe înaripate au murit ca urmare a vântului și a ninsorii înghețate. La fel, multe șopârle, șerpi și broaște să fi murit sau ponta lor să fi înghețat, iar asta înseamnă mai puțină mâncare pentru restul animalelor pe parcursul acestui sezon.

 Lovitura a fost grea îndeosebi pentru păsările migratoare, care au ajuns tocmai în nebunia acestor zile. Nu e vorba atât despre temperaturile joase sau ninsoarea abundentă, cât despre lipsa hranei. Cele sedentare au avut avantajul de a fi obișnuite cu condițiile noastre climatice, transmite SPPN.

Specialiștii ne îndeamnă să ajutăm păsările, hrănindu-le până la topirea zăpezii, or, acum ele sunt relativ vulnerabile, caci stratul gros de zăpadă le împiedică să-și găsească ușor mâncare.

Drept hrană pot servi – semințe de floarea-soarelui sau de bostan, terciuri fierte sau semi-fierte, grâu, coji de cartofi, morcovi fierți sau alte legume, varză, salată (atenție: nimic nu trebuie să fie tratat cu sare sau condimente).

Este interzis a hrăni păsările cu pâine sau alte produse de panificație.

Pentru că migrația încă nu s-a încheiat, alte păsări vor veni să cuibărească. Cele deja prezente probabil vor depune ouă a doua oară, spun ornitologii de la SPPN.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

2 Comments

Comments are closed.