Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Ministrul Mediului le-a făcut PR vânătorilor. Mesajul însă „a dispărut” după ce a provocat un val de reacții aprinse
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a participat sâmbătă, 20 aprilie, la un congres al Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova (SVPM), la care a susținut un discurs. În comunicatul oficial de presă difuzat după eveniment, ministrul a fost citat cu afirmații care au divizat opinia publică în două tabere: unii l-au criticat, alții l-au susținut. Duminică, jurnaliștii și comentatorii de pe rețelele sociale au observat că acel comunicat de presă a fost eliminat de pe site-ul ministerului, la fel ca și postarea publicată pe Facebook. În seara zilei, se mai păstra însă pe pagina oficială de Facebook a ministrului.
„Este esențial să schimbăm percepția societății asupra vânătorilor și pescarilor. Prea des aceștia sunt percepuți ca distrugători ai faunei, când, de fapt, ei au un rol crucial în conservarea și menținerea echilibrului în ecosistemele noastre”, a declarat ministrul Lazarencu, potrivit comunicatului de presă expediat redacțiilor, iar ulterior eliminat.
„Ștergerea postării de pe pagina instituției publice este o inovație”, a comentat pe Facebook fosta ministră a Mediului Iuliana Cantaragiu, consilieră a președintei Republicii Moldova în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice.
Însăși prezența ministrului de Mediu la un congres al vânătorilor ar fi un eveniment nefiresc în opinia unor observatori, cărora li s-a părut scandaloasă participarea acestuia la eveniment și o „lipsă de respect pentru mediu”.
Unii activiști de mediu au remarcat că niciodată n-au mai auzit asemenea declarații de apreciere la adresa activității vânătorilor din gura unui ministru al Mediului. Alex Buretz și-a exprimat atitudinea printr-o caricatură:
„Deci, dacă nu știați, natura nu s-ar descurca fără vânători!”, a constatat cu ironie artistul.
Ministrul Sergiu Lazarencu a postat un comentariu chiar sub caricatura acestuia.
„Discuțiile cu vânătorii au fost ceva mai largi. Pe lângă ceea ce s-a scos din context, am mai discutat și despre combaterea oricărei activități ilegale ce afectează fauna sălbatică”, a scris ministrul. „Mai mult ca atât, am discutat și despre necesitatea populării cu fazani, specie de interes cinegetic, chiar dacă în ultimii 5 ani au fost eliberați în sălbăticie peste 140 mii. Într-adevăr, vânătorii trebuie monitorizați mai strict, dar să nu uităm că activitatea lor este una legală și, dacă dorim regulă, este nevoie de discuții și cooperare cu ei”, a mai explicat Sergiu Lazarencu.
Ce spun despre fazani specialiștii?
Referitor la fazanii despre care pomenește ministrul, specialiștii în biodiversitate au semnalat anterior că aceștia au ajuns să fie o specie invazivă, provocând multiple probleme de mediu.
Silvia Ursul, specialistă în biodiversitate, cofondatoarea şi vicepreședinta ONG-ului Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), scrie în articolul „Fazanul – cadoul vânătorilor pentru ei înșiși” că „fazanul a fost introdus în Republica Moldova pentru a fi vânat”, că această specie mai este numită și „fazan de vânătoare”, fiind o formă hibridă rezultată din încrucișarea mai multor subspecii, pe care vânătorii o eliberează în natură în fiecare an.
Solicitată de Ecopresa, Silvia Ursul a spus că este „pur și simplu curioasă ce a vrut să spună ministrul” prin faptul că „vânătorii au o contribuție importantă la păstrarea biodiversității”.
„Ministrul învinuiește poporul că nu-i iubește pe vânători”
În opinia fostei ministre a Mediului, Iuliana Cantaragiu, „este regretabil când un ministru al mediului, participând la un congres al vânătorilor, învinuiește poporul că nu-i iubește pe vânători”. Ea menționează că mulți dintre vânători sunt judecători, procurori, polițiști, deputați, politicieni și amintește că la o „vânătoare boierească” organizată în rezervația științifică Pădurea Domnească, la care au participat vânători-judecători, vânători-procurori, vânători-polițiști a murit un om, dar „totul a fost mușamalizat până la urmă”.
Costurile de întreținere a fondului cinegetic constituie peste 6-7 milioane de lei pe an, precizează Iuliana Cantaragiu. Banii sunt investiți de stat prin intermediul întreprinderilor silvice de stat, iar „vânătorii întorc statului mult mai puțin decât statul investește în această distracție”.
Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, și-a exprimat regretul că se creează „un hău între imperativele de mediu ale republicii și preocupările conducătorilor mai noi de la Mediu”. El comentase sub postarea cu comunicatul de presă al ministerului de pe Facebook, dar mesajul său a dispărut odată cu eliminarea postării.
„Nu cred că este nevoie să le speli imaginea vânătorilor. Ei singuri sunt vinovați de imaginea pe care o au. Dar ministerul trebuie să caute căi de a dezvolta politici. Că avem o sumedenie de regulamente care trebuie schimbate. Şi ar fi relevant să fie discuții şi schimbări în acest context”, a comentat pe Facebook Anastasia Cozlovschi, activistă civică pentru drepturile animalelor.
Sergiu Lazarencu a preluat la 14 martie 2024 portofoliul de ministru al Mediului, anterior fiind deputat pe listele PAS. S-a născut la 16 iulie 1985, este licențiat în economie, absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova. A devenit deputat pe listele PAS în anul 2021. A fost secretarul Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.
În 2020-2021 a fost viceprimar în comuna Stăuceni, iar până atunci a exercitat funcția de director al unui SRL.
CITEȘTE ȘI: Inspectorii de mediu şi vânătoarea – între „etic” şi „legal”: cum interpretează ANI şi ce păreri au experţii