fbpx

Ministra Mediului cere evaluarea impactului asupra mediului a activității fermei de porci din satul Roșcani

 Ministra Mediului cere evaluarea impactului asupra mediului a activității fermei de porci din satul Roșcani
Susține Ecopresa, distribuie!

După ce a efectuat o vizită la ferma de porci din satul Roșcani, Anenii Noi, ministra Mediului Iuliana Cantaragiu solicită evaluarea impactului asupra mediului a activității fermei, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Potrivit acestuia, vizita a avut loc la solicitarea Prim-ministrului țării, în contextul în care autoritățile locale și cetățenii din localitate s-au plâns de mirosul insuportabil de la fermă. La fermă a mers și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU. Scopul vizitei a fost de a discuta și clarifica situația, precum și de a identifica, în comun, cea mai optimă soluție.

„Depozitele de dejecții reprezintă potențiale surse de emisii în aer de amoniac și miros insuportabil, precum și prezintă un risc sporit de poluare a apelor. Pentru a evalua impactul asupra mediului, este important să cunoaștem tehnicile de filtrare a aerului, metodele de transfer a dejecțiilor, modalitatea de depozitare, tehnologiile utilizate pentru reducerea emisiilor. În acest sens, solicităm să fie efectuate analize de sol, apă și aer, din diferite locuri, pentru a observa dacă sunt conforme și a înțelege care este sursa mirosului insuportabil. Ne propunem să identificăm și să abordăm soluția care să soluționeze conflictul”, a precizat, în cadrul vizitei, ministrul Mediului.

La întrevederea miniștrilor cu fermierul au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și primarul localității Roșcana.

Precizăm că la 25 august, premierul Natalia Gavriliţa a cerut ministrului Mediului să verifice situaţia de la ferma de porci din satul Roşcani din Anenii Noi şi să găsească soluţii la problema de acolo. Sătenii din satul Calfa, situat în apropiere, s-au plâns de mirosul pestilenţial care vine de la fermă. Prim-ministra a declarat că a aflat de situaţie după vizita în teritoriu.


Susține Ecopresa, distribuie!