Mai nou, salata verde se cultivă în sistem hidroponic
Zinaida Plămădeală este pasionată de agricultură de mai bine de zece ani. Inovațiile în acest domeniu nu îi sunt străine și reușește să le adapteze cu succes la condițiile țării noastre. De la începutul anului, crește salată verde în sistem hidroponic, într-o fermă verticală. Dacă în mod obișnuit plantele cresc în sol, atunci într-o încăpere de 65 m2, antreprenoarea cultivă cele șase soiuri de salată pe apă. Ferma verticală se află în Călărași.
Așadar, ferma verticală presupune aranjarea plantelor pe rafturi multietajate. Semințele sunt plantate în suport de vată minerală, iar nutrienții care ajută planta să se dezvolte sunt absorbiți din apă. Salata proaspătă și crocantă ajunge pe masa consumatorului în aproximativ șase săptămâni. Mediul prielnic contribuie la cultivarea salatei anul împrejur.
„Salata verde crește într-un mediu protejat unde aerul este condiționat și temperatura constantă. Indiferent de anotimp, în seră sunt 21⁰C. Viteza de mișcare și calitatea aerului sunt monitorizate de la distanță cu ajutorul tehnologiilor moderne”, spune antreprenoarea.
Zinaida Plămădeală a mai menționat pentru ecopresa că nu utilizează pesticidele în cultivarea salatelor, deorece nu există dăunători care să vină din exterior și nici alți factori care să influențeze creșterea plantelor. De aceea, producția este ecologică.
Recent, sera a fost trecută la energia regenerabilă, asigurată de cele 100 de panouri solare. Cei 40 de kW îi va asigura fermei autonomie energetică, iar factura la energia electrică – care înainte era de 20 000 de lei – acum ar trebui să indice zero lei. Resursele financiare au fost obținute dintr-un grant din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.
Zinaida Plămădeală a conchis că practicarea unei agriculturi moderne și digitalizate, într-un mediu curat, nu implică neapărat multă muncă fizică.