fbpx

Lei şi tigri de la un adăpost pentru animale din Ucraina, evacuaţi în Polonia

 Lei şi tigri de la un adăpost pentru animale din Ucraina, evacuaţi în Polonia
Susține Ecopresa, distribuie!

Şase lei şi şase tigri de la un adăpost pentru animale maltratate de lângă Kiev au fost evacuaţi în Polonia joi dimineaţă, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a grădinii zoologice din oraşul polonez Poznan (vest) care a organizat evacuarea, relatează AFP și Agerpres.

Camionul ucrainean, care a parcurs aproape o mie de kilometri de la Kiev pentru a ocoli regiunea Jitomir, bombardată de forţele ruse, a transportat de asemenea doi caracali şi un câine sălbatic african, a declarat Malgorzata Chodyla.

La un moment dat, camionul, care a plecat marţi din capitala Ucrainei, a fost nevoit să oprească şi să staţioneze toată noaptea după ce s-a întâlnit cu tancurile ruseşti. Şoferul s-a adăpostit sub vehicul, în timp ce proprietara adăpostului pentru animale, Natalia Popova, s-a alăturat convoiului pentru a hrăni felinele, pentru că membrii convoiului nu ştiau cum să o facă, a declarat purtătoarea de cuvânt.

La graniţă, animalele au fost transferate într-un camion polonez, în timp ce şoferul ucrainean s-a întors imediat, explicând că trebuie să revină la copiii lui.

Nici trecerea frontierei nu a fost uşoară, pentru că administraţia ucraineană nu a putut stabili documentele necesare pentru aceste animale.

Însă, datorită modificării recente a procedurii internaţionale a CITES (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie) şi a ajutorului şefului serviciului veterinar polonez, aceste probleme au fost rezolvate, a adăugat Chodyla.

Directoarea grădinii zoologice din Poznan, Ewa Zgrabczynska, care a lucrat cu Natalia Popova pentru a organiza evacuarea, se află deja în contact cu mai multe organizaţii occidentale care doresc să preia animalele.

Ea a lansat o strângere de fonduri deoarece oraşul Poznan, de care aparţine gradina zoologică, nu dispune de buget pentru acest gen de acţiuni.

Natalia Popova s-a întors la adăpost pentru a avea grijă de cele 70 de animale aflate încă acolo, între care foste animale de la circ şi animale care au suferit abuzuri, în timp ce rezervele de hrană sunt pe terminate.

Ewa Zgrabczynska este cunoscută pentru acţiunile ei pentru salvarea animalelor de circ şi din grădini zoologice private. În urmă cu doi ani, ea a organizat salvarea de la moarte a nouă tigri care, având ca destinaţie o grădină zoologică din Rusia, au rămas blocaţi într-un camion italian la graniţa dintre Polonia şi Belarus.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Cristina Straton