fbpx

Creșterea animalelor, cauza încălzirii globale. Încep restricțiile la alimentația bazată pe carne

 Creșterea animalelor, cauza încălzirii globale. Încep restricțiile la alimentația bazată pe carne

Comisia Europeană: Creșterea animalelor este cauza încălzirii globale. Sursa foto: pixabay.com.

Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia Europeană a cerut statelor membre să-și actualizeze Planurile Naționale de Energie și Climă (PNEC) și să introducă noile prevederi. Astfel, țările UE sunt obligate să aplice politici și măsuri de reducere a emisiilor de metan, printre acestea numărându-se alimentația cu mai puțină carne roșie și prelucrată și cu mai multe surse de proteine pe bază de plante, pe motiv că încălzirea globală ar fi provocată de emisiile de metan din creșterea animalelor, scrie national.ro.

Nu dioxidul de carbon provoacă fenomenul încălzirii globale, ci metanul, a concluzionat Comisia Europeană. Aceasta a constatat că metanul are un potențial de încălzire globală de 28 de ori mai mare decât CO2 pe o perioadă de 100 de ani, iar reducerea emisiilor de metan va contribui în mod direct la încetinirea ritmului de încălzire. În plus, întrucât metanul este un precursor al ozonului, reducerea sa scade și poluarea aerului.

În UE, mai mult de jumătate din emisiile antropice de metan provin din agricultură, creșterea animalelor fiind responsabilă pentru 54 % din totalul emisiilor de metan din UE (peste 6 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE). Aproximativ o pătrime din emisiile de metan provin, în schimb, din deșeuri solide și din apele reziduale, iar aproape o cincime – din energie, arată Comisia Europeană.

Sursa foto: adevarulonline.ro.

Pentru reducerea emisiilor de metan din agricultură, statele UE trebuie să introducă alimentații mai sustenabile, cu mai puțină carne roșie și prelucrată și cu mai multe surse de proteine pe bază de plante. Totodată, sunt necesare măsuri pentru stimularea reproducției, care îmbunătățesc sănătatea și fertilitatea, pentru gestionarea hranei pentru animale și aditivii furajeri, pentru a atenua metanul rezultat din fermentația enterică, prevenind, în același timp, compromisurile cu alte aspecte de mediu, cum ar fi emisiile de amoniac.

Se accelerează Green Deal-ul

Pe de altă parte, Comisia Europeană a solicitat tuturor țărilor UE sporirea nivelului de ambiție pentru 2030 în ceea ce privește neutralitatea climatică. „Pactul verde european a oferit un impuls puternic pentru a spori nivelul de ambiție în materie de energie și de climă, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Prin Legea europeană a climei, obiectivele de atingere a neutralității climatice la nivelul UE până în 2050 și de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2030 cu cel puțin -55 % față de 1990 au devenit o obligație legală. Aceste ținte sunt mult mai stricte decât cele pe care statele membre și-au bazat PNEC-urile inițiale”, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Gaze cu efect de seră. Sursa foto: Facebook/Alexandru Melenciuc

Potrivit documentului, pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale Legii europene a climei, pachetul „Pregătiți pentru 55” actualizează cadrul pentru 2030 privind energia și clima. Acesta va determina în mod necesar statele membre să actualizeze obiectivele stabilite în PNEC-urile inițiale, precum și politicile și măsurile pentru atingerea acestora, în special în ceea ce privește dimensiunile decarbonizării (inclusiv energia din surse regenerabile), eficienței energetice și pieței interne a energiei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari