fbpx

Instrumente muzicale utilizate în terapia cu sunete și meditație, cum putem obține hidrogen din apă – acestea și alte surprize la Ziua Mediului

 Instrumente muzicale utilizate în terapia cu sunete și meditație, cum putem obține hidrogen din apă – acestea și alte surprize la Ziua Mediului

Sursa foto: UNDP Moldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Mii de oameni s-au adunat la Festivalul Ziua Mediului, ediția a VIII-a, în Parcul Valea Morilor din capitală, unii pentru a prezenta, iar alții – pentru a afla inovații din domeniul energiei regenerabile, dar și pentru a cumpăra produse alimentare eco, diverse cosmetice și pungi ecologice. Mulți au venit împreună cu familia. Atât copiii, cât și maturii, s-au arătat interesați de noile tendințe eco.  „EcoFM”, parteneri media, au amenajat un studio radio și au discutat cu invitații și vizitatorii evenimentului.  

Instrumente muzicale folosite în terapia cu sunete

Frații Voroniuc au adus la festival atelierul loc, Nazar Drums. Ce este aceasta și cum a început totul? „Frații mei sunt muzicieni, au călătorit în mai multe țări, cântând la mai multe instrumente muzicale. Mai apoi ei au început să confecționeze aceste instrumente muzicale – tobe, tamburine, ocean drum. Toate instrumentele sunt hand made. Terapia se numește sound healing, adică terapie cu sunete. Aceasta ajută la crearea unei stări de calm și aduce un somn liniștit. Waterfall este un instrument muzical ce imită sunetul valurilor mării sau sunetul unui râu. Am adus și instrumente muzicale care se folosesc pentru meditație. Ce se află în interiorul tamburinei? Este un secret al firmei”, spune Ana Voroniuc. Ea consideră că este important să fie organizate astfel de acțiuni ca Ziua Mediului, întrucât oamenii trebuie să protejeze mediul, să înțeleagă că de starea mediului înconjurător depinde sănătatea noastră și a copiilor noștri.

Instrumente muzicale care se utilizează în terapia cu sunete. Sursa foto: UNDP Moldova

Regia „Autosalubritate” participă pentru a doua oară la Festivalul Ziua Mediului. La actuala ediție, am venit să le povestim oamenilor despre proiectul municipal „Deșeuri solide Chișinău”, ceea ce am reușit să facem în trei ani”, a detaliat Tatiana Cucovici, comunicatorul Regiei „Autosalubritate” din municipiul Chișinău. Întreprinderea se ocupă de colectarea și evacuarea deșeurilor. „Acum avem o colaborare frumoasă cu AO „Reciclare” și „ABS Recycling”. Toate deșeurile pe care le colectăm din Chișinău sunt transportate la o uzină de sortare, acolo sunt sortate și transmise reciclatorilor, pentru revalorificare. În prezent, Regia „Autosalubritate” desfășoară și campania municipală „Sortează deșeurile – protejează mediul”. Am venit să îndemnăm oamenii să nu fie indiferenți, să sorteze deșeurile pe care le generează zi de zi. Doar așa, împreună, putem contribui la un oraș verde, curat, bine amenajat și la un mediu protejat. Este foarte important să avem astfel de evenimente ca Festivalul Ziua Mediului, doar așa putem influența opinia oamenilor, așa putem să îi motivăm să nu polueze mediul”.

Sursa foto: UNDP Moldova

Cum putem obține compost din deșeuri organice?

Compania „Green Pack Moldova” a venit la Ziua Mediului 2023 cu toată gama de compostoare Bokashi Organko. Detalii are Ana Bradu, reprezentantă a companiei Green Pack Moldova: O gamă variată de compostoare pentru bucătărie sunt recomandate și destinate pentru compostarea deșeurilor biodegradabile în condiții de casă. Ba mai mult, chiar și în apartamente le putem utiliza. Asigură un proces ușor de gestionare a deșeurilor. Se închid ermetic, astfel că nu vom avea mirosuri neplăcute în bucătărie. În lada pentru compost putem pune orice tip de deșeuri biodegradabile, inclusiv resturi de mâncare gătită. Important este ca să mărunțim aceste resturi – cu cât sunt mai mărunte, cu atât și procesul de compostare va decurge mai ușor. Tot procesul este asigurat de tărâțele Bokashi – sunt tărâțe îmbogățite cu microorganisme. Punem aceste tărâțe printre straturile de deșeuri. Atunci când compostorul s-a umplut, lăsăm pentru două săptămâni la fermentat. În această perioadă, avem grijă să scurgem lichidul Bokashi, avem aici prevăzut un robinet. Acest lichid, pe care îl vom obține, îl putem utiliza la stropitul florilor de cameră sau de grădină, dar trebuie să avem grijă să-l diluăm cu apă, pentru că acest lichid este destul de concentrat. Sau în formă nediluată putem să-l utilizăm ca soluție de desfundare a țevilor. În timp ce primul compostor este plin, stă la fermentat, noi îl utilizăm pe cel de-al doilea. Ulterior, obținem o bază de compost, pe care fie putem să o îngropăm direct în grădină, fie putem să o adăugăm la lada de compostare din grădină. Tot efectul acestor găleți este că ne asigură un proces mai grăbit de a obține compostul. Astfel încât, în funcție și de temperaturile de afară, în 8-9 săptămâni, putem să avem compost”.

Potrivit Anei Bradu, astfel de evenimente ca Festivalul Ziua Mediului stimulează inițiative și idei noi, astfel creându-se o concurență sănătoasă, unde toate eforturile sunt îndreptate spre binele naturii și, nu în ultimul rând, al nostru personal. „Aici venim să sărbătorim rezultatele muncii noastre de un an. Fiecare dintre noi poate să preia mici practici, să le aplice la el, în propria gospodărie”.

Cum putem obține compost din deșeuri biodegradabile? În ajutor vine Green Pack Moldova. Sursa foto: UNDP Moldova

„Am început să colectăm și deșeuri de anvelope” 

Compania „Moldcontrol” vine cu o gamă largă de servicii. Vitalie Toma, reprezentant al companiei: „Am venit să aducem la cunoștința publicului faptul că adunăm deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de ambalaje, iar recent am început să colectăm și deșeuri de anvelope. Urmează să curățim mediul, astfel ca Republica Moldova să fie cât mai curată. Toate aceste deșeuri trebuie să plece la reciclatorii finali, unde vor fi reciclate într-un mod ecoresponsabil. Îndemnăm oamenii să fie cât mai activi în domeniul respectiv, ca să putem contribui la colectarea și reciclarea acestor deșeuri, pentru un mediu cât mai curat în Republica Moldova. Astfel de evenimente ca Festivalul Ziua Mediului le-aș desfășura chiar și o dată în lună. Este foarte important ca fiecare persoană să cunoască despre cum putem să acționăm ca să prevenim poluarea mediului”.

Sursa foto: UNDP Moldova

 

Oxihidrogen în loc de gaz

Un grup de studenți de la Universitatea Tehnică din Moldova a venit la festival să prezinte mai multe inovații în domeniul energiei regenerabile. Florin Teslari, student în anul III la UTM, Facultatea Energetică și Energie Electrică, relatează: „Aici avem aparat de oxihidrogen ce produce din apă și electricitate oxihidrogen, care iese sub formă de bule. Această formă de hidrogen pocnește în mare parte. O astfel de formă de hidrogen poate fi utilizată în industrie, de exemplu, la cazanele cu gaz, în care gazul poate fi înlocuit cu hidrogen, deoarece hidrogenul este mai eficient din punct de vedere energetic decât gazul și, totodată, nu este poluant. În același timp, oxihidrogenul poate fi utilizat și la mașini. Astfel de festivaluri, organizate de Asociația Jurnaliștilor de Mediu, sunt importante pentru societate deoarece prezintă mai multe metode de economisire a resurselor energetice și avem posibilitatea să aflăm cum să utilizăm resurse energetice care nu poluează mediul”.

Florin Teslari, student la UTM, explică unde și cum se poate utiliza oxihidrogenul. Sursa foto: UNDP Moldova

„Un mediu mai curat pentru copiii și nepoții noștri”

Alina Smirnov, reprezentantă a Companiei „Buka-Beaka”, participă la Festivalul Ziua Mediului pentru al doilea an consecutiv. Ea a prezentat săculețe și pungi eco din materiale textile. „Producem în cantități nu prea mari. Și promovăm ideea ca să fie cât mai puține deșeuri în procesul de producere. De exemplu, săculețele sunt cusute din resturi de textile, rămase de la coaserea torbițelor. Este important să desfășurăm astfel de festivaluri ca Ziua Mediului, deoarece promovează tendințe eco în diferite domenii”.

Zina Marian a venit la Ziua Mediului cu produse naturale de îngrijire. „Sunt un artizan, în timpul liber am descoperit această pasiune față de săpunul natural, scrubul din sare de mare, bile pentru baie. Deci, diverse produse de îngrijire din uleiuri vegetale, diverse pudre. Este foarte important să fie organizate astfel de festivaluri, pentru ca oamenii să înțeleagă de ce trebuie să protejeze mediul și cum putem să prevenim poluarea”.

Am venit la acest eveniment ca să vedem ce idei inovative au apărut pe piață, să vedem cum putem face mediul mai curat, mai verde, cum să mai reducem din deșeuri, ce soluții de reciclare a plasticului există. Vrem să avem ape, aer, soluri mai curate nu doar pentru noi, dar și pentru copiii și nepoții noștri”, spune Andrei, unul dintre vizitatorii Festivalului Ziua Mediului 2023.

Sursa foto: UNDP Moldova

Festivalul Ziua Mediului Moldova 2023 este organizat de către Asociația Jurnaliștilor de Mediu, împreună cu comunitatea de mediu – AO EcoVisio, AO Reciclare, AEER, Ecolocal, Green City Lab, Grădina Moldovei, Greenpack etc., cu suportul Uniunii Europene, al Suediei, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS Moldova) și Ministerului Mediului.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii noi pentru o presă de mediu sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia. Cofinanțarea este realizată cu sprijinul Suediei. 

                                 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari