fbpx

În Republica Moldova va fi creat primul parc arheologic

Susține Ecopresa, distribuie!

În Moldova va fi creat primul parc arheologic local unde pot fi antrenate diferite cercetări și proiecte. Va fi o zonă de recreere nouă cu profil arheologic unde vor putea fi organizate diferite evenimente culturale. Circa 18 locuri de muncă vor fi create pentru a gestiona teritoriul parcului, a menționat Veaceslav Guțuțui, unul dintre experții care a prezentat studiul de fezabilitate realizat în cadrul proiectului regional UE ArcheoDanube, citat de IPN.

Veaceslav Guțuțui a menționat că cercetările realizate confirmă că în perimetrul Bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Circul din municipiul Chișinău, unde va fi amplasat viitorul parc, s-a aflat o cetate medievală. De aceea, parcul arheologic va fi o posibilitate ca locuitorii Chișinăului și vizitatorii să cunoască mai multe despre istoria capitalei.

Această locație este cu o încărcătură istorică deosebită și cred că această zonă merită și trebuie să fie dezvoltată, valorificată pe bună cuviință și bună dreptate, pentru că sunt mai multe straturi istorice care necesită dezvoltare și analiză. Istoria este ceea ce nu trebuie să uităm, este valoarea noastră și culturală, și morală”, a afirmat Ilie Ceban, viceprimarul municipiului Chișinău.

Arheologul și istoricul Sergiu Musteață a relatat că este pentru prima dată în Republica Moldova când se lucrează la un Plan de dezvoltare arheologică și, respectiv, la parcul arheologic. „Este un document de politici în domeniul patrimoniului cultural, pe de o parte, iar pe de altă parte, este un document care scoate în evidență componenta moștenirii arheologice și partea pragmatică: ce facem cu ea, cum o prezentăm publicului larg, cum o integrăm în structura urbană în ceea ce înseamnă locurile care merită a fi vizitate, peisajul urban, ținând cont de zonele adiacente”, a punctat el.

În cadrul Proiectului ArcheoDanube deja au fost organizate workshopuri locale, ateliere de lucru cu participarea partenerilor din România, a fost elaborat Planul Arheologic Local pentru zona adiacentă Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, cunoscută generic sub numele de „Visterniceni”, a fost elaborat Proiectul arhitectural și identitatea vizuală a viitorului parc arheologic.

Proiectul ArcheoDanube este cofinanțat de Uniunea Europeană și este implementat la Chișinău de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a capitalei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu