Nămolul de la Stația de epurare din Chișinău ar putea fi folosit în agricultură
Nămolul de la Stația de epurare din Chișinău ar putea fi folosit în agricultură. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei ședințe comune dintre reprezentanții Ministerului Mediului și administrației S.A. „Apă-Canal Chişinău”.
În cadrul întrunirii s-a mai discutat despre tratarea și depozitarea nămolului de la Stația de epurare. Drept soluție, s-a propus utilizarea acestuia în calitate de îngrășământ organic şi fertilizant al solului pentru culturile tehnice.
Astfel, S.A. „Apă-Canal Chişinău” anunță că este gata să pună la dispoziția fermierilor nămolul deshidratat şi stabilizat de la Stația de epurare. Doritorii se pot adresa la stația din str. Lunca Bâcului, 24 sau pot expedia o solicitare pe adresa de email a întreprinderii: accc@acc.md.
„La necesitate, acest nămol poate fi transportat pe câmpurile agricole, cu indicarea locului și a distanței pentru stabilirea cheltuielilor de transport. Nămolul are umiditatea medie de 73% şi conține 75-80% substanțe organice şi minerale (azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu etc.). Astfel, este potrivit pentru câmpurile arabile în calitate de fertilizant al solului şi îngrășământ mineral pentru culturile tehnice (la cultivarea rapiței, porumbului, cerealelor, sfeclei de zahăr etc.)”, se menționează într-un comunicat de presă al S.A. „Apă-Canal Chișinău”.
De asemenea, în comunicat se mai precizează că nămolul respectiv poate servi şi ca umplutură pentru acoperirea râpelor, carierelor, denivelărilor, gropilor etc.
În context, întreprinderea susține că este dispusă să prezinte rapoarte de calitate a nămolului deshidratat, dozele de utilizare pentru diferite culturi, în baza rapoartelor şi studiilor elaborate de Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe şi de Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecție a Plantelor.