fbpx

Petiție: „Cerem eliminarea taxelor la importul trotinetelor și altor vehicule electrice”

Susține Ecopresa, distribuie!

Eliminarea taxelor la importul trotinetelor și altor vehicule electrice este subiectul unei petiții adresate Guvernului Republicii Moldova. Cererea a fost inițiată de un grup de cetățeni, adepți ai transportului alternativ.

Cumpărătorii de automobile electrice sunt scutiți de taxe la import, pe motiv că autoritățile vor să susțină formele ecologice de transport, însă la importul trotinetelor, monociclurilor și altor vehicule electrice se percep taxe de aproximativ 27%. Unde e logica? De ce nu s-ar aplica aceeași scutire și la celelalte tipuri de transport alternativ electric, care de fapt sunt și mai ecologice decât autoturismele, căci nu ocupă din spațiul public în oraș?”, se întreabă inițiatorii petiției.

Totodată, semnatarii cererii susțin că măsura de înlesnire a importării transportului alternativ electric trebuie să vină în paralel cu alte măsuri necesare, cum ar fi crearea condițiilor de deplasare pe benzi separate pentru transportul alternativ și modificarea regulamentului circulației rutiere. Astfel, utilizatorii de trotinete și monocicluri ce pot atinge viteze considerabile nu vor pune în pericol viața pietonilor pe trotuare.

Potrivit autorilor petiției, pentru importul trotinetelor, monociclurilor și altor vehicule electrice se percep taxe de aproximativ 27%, din care fac parte procedurile vamale, taxa vamală și taxa pe valoare adăugată. „Cerem eliminarea acestor taxe pentru ca transportul electric să fie mai accesibil”, scrie în petiție.

Inițiatorii cererii au enumerat mai multe avantaje ale transportului alternativ: ocupă puțin spațiu, oferă libertatea de deplasare la distanțe lungi fără eforturi fizice considerabile, nu poluează aerul, nu poluează fonic, e mai ușor de întreținut pentru că are mai puține piese decât un automobil cu motor cu ardere internă, electricitatea consumată este mai ieftină decât motorina pentru aceeași distanță parcursă.

Petiția poate fi semnată aici.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu