fbpx

Ecosistemul râului Prut va fi revitalizat în următorii cinci ani, cu suportul PNUD și GEF

 Ecosistemul râului Prut va fi revitalizat în următorii cinci ani, cu suportul PNUD și GEF

Foto: www.undp.org/ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Pe parcursul următorilor cinci ani, vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru a asigura integritatea ecologică a zonelor umede cheie din bazinul râului Prut, asigurând revitalizarea biodiversității, resurselor terestre și acvatice, precum și a ecosistemelor. Proiectul PNUD „Conservarea și gestionarea durabilă a zonelor umede cu accent pe zonele cu valoare naturală ridicată din bazinul râului Prut”, în valoare de circa 900 de mii de dolari, va fi desfășurat în parteneriat cu Ministerul Mediului, cu suportul financiar al Facilității Globale de Mediu (GEF).

Potrivit unui comunicat de presă din partea PNUD Moldova, cu sprijinul proiectului se vor restaura zonele umede strategice, inclusiv fâșiile protejate din Rezervația biosferei Prutului de Jos. Totodată, va fi reabilitată albia veche a râului Camenca, în beneficiul zonei umede din Rezervația Științifică „Pădurea Domnească” și a localităților învecinate. Albia naturală a râului Camenca a fost compromisă timp de mai multe decenii prin intervenția factorului uman, ca urmare a construcției de diguri și canale de redirecționare a apei.

Reabilitarea cursului vechi al râului Camenca, afluent al Prutului, va genera anual circa 8,3 milioane de metri cubi de apă pentru menținerea zonelor umede din secțiunea mediană a  Prutului, aflate acum în declin. Această măsură va asigura supraviețuirea a aproximativ 11 hectare de habitat valoros de luncă și va furniza apă calitativă în 14 localități.

De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru includerea Rezervației Științifice „Pădurea Domnească” pe lista zonelor umede protejate de Convenția Internațională Ramsar. Coordonat cu autoritățile din România și Ucraina, proiectul va mai facilita și lucrările de pregătire pentru crearea Rezervației biosferei transfrontaliere „Delta Dunării”, în cadrul Programului UNESCO „Omul și biosfera”. Rezervația transfrontalieră va cuprinde Rezervația biosferei Prutului de Jos (R. Moldova) și Delta Dunării (România și Ucraina), cu scopul armonizării măsurilor de protecție a zonelor umede și monitorizare a biodiversității în bazinul de jos al Dunării.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în R. Moldova, menționează în același comunicat că zonele umede din R. Moldova cuprind ecosisteme bogate, care oferă habitate esențiale pentru numeroase specii de plante și animale. Totodată, acestea au o importanță majoră și în suplinirea rezervelor de ape subterane, prevenirea inundațiilor și reducerea poluării.

„Având în vedere scăderea lor [a zonelor umede, n.r.] dramatică, acest proiect va deschide calea pentru o abordare mai sistematică a revitalizării zonelor umede, proiect prin pilotarea intervențiilor la fața locului și consolidarea cadrului de reglementare. Obiectivul este de a obține o integritate ecologică a zonelor de luncă inundabilă din bazinul râului Prut, asigurând o stare pozitivă a biodiversității, terenurilor și resurselor de apă, precum și servicii ecosistemice”, subliniază Dima Al-Khatib.

Cu susținerea proiectului, urmează să fie elaborate și actualizate planurile de gestiune pentru zonele protejate din albia râului Prut, iar la necesitate va fi realizată o cartografiere și o delimitare adițională a habitatelor-cheie. O altă prioritate a proiectului va fi susținerea comunităților locale în elaborarea și implementarea de afaceri locale prietenoase față de diversitatea din albia râului Prut, dar și dezvoltarea traseelor turistice transfrontaliere.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari