fbpx

Peste 100 de ONG-uri din Europa solicită reprezentanților UE să protejeze râurile de construcția noilor hidrocentrale

 Peste 100 de ONG-uri din Europa solicită reprezentanților UE să protejeze râurile de construcția noilor hidrocentrale

Sursa foto: courtasy image

Susține Ecopresa, distribuie!

Energia hidroelectrică reprezintă aproximativ 10% din producția de energie electrică a UE și mai mult de jumătate din producția de energie electrică în Austria, Croația sau Luxemburg. Aceasta a venit cu un cost pentru ecosistemele de apă dulce, deoarece centralele hidroelectrice afectează hidrologia și morfologia râurilor, precum și toate serviciile ecosistemice pe care acestea le furnizează.

Înaintea întâlnirii informale politice cu privire la revizuirea Directivei privind energia din surse regenerabile, peste 100 de ONG-uri, inclusiv organizații din Republica Moldova și România, au trimis o scrisoare deschisă co-legislatorilor din Parlamentul European, Comisiei Europene și Președinției Consiliului, cerându-le să excludă energia hidroelectrică din zonele de tranzit, precum și să includă impactul ecologic, deoarece energia hidroelectrică are un impact direct asupra ecosistemelor de apă dulce, care trebuie atenuat. Scrisoarea a fost semnată de 6 ONG-uri din R. Moldova și 17 din România.

Barajele și barierele fluviale sunt printre principalele cauze ale declinului rapid a biodiversității de apă dulce. Strategia UE pentru Biodiversitate arată că eliminarea hidrocentralelor ar fi una dintre principalele acțiuni pentru protejarea mediului acvatic. Construirea noilor centrale hidroelectrice este într-un dezacord total cu protecția și restaurarea biodiversității râurilor.

Potențialul hidroenergetic a fost atât de exploatat în Europa, încât noua hidroenergie să aibă doar o contribuție mică la tranziția energetică, provocând în același timp daune imense căilor noastre navigabile. Potrivit raportului „Planeta Vie 2022” al WWF, populațiile de specii de apă dulce au înregistrat cel mai mare declin global (83%), iar populațiile de pești migratori monitorizați au scăzut cu 93% în Europa, continentul nostru fiind cel mai afectat.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Alexandra Grigoriev