fbpx

În pragul noului sezon de încălzire: sfaturi pentru economisirea energiei termice în blocurile cu multe etaje

 În pragul noului sezon de încălzire: sfaturi pentru economisirea energiei termice în blocurile cu multe etaje

Termoscaner. Foto: infobuildenergia.it

Susține Ecopresa, distribuie!

Izolarea termică a locuinței, izolarea geamurilor cu benzi speciale, înlocuirea tâmplăriei vechi, eliminarea aerului din sistemul de încălzire, reglarea termostatelor – sunt acțiunile de bază pentru confortul termic obținut fără facturi supraîncărcate.

Mai puțină energie consumată pentru încălzirea apartamentului înseamnă cheltuieli mai mici, dar și o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător și resursele naturale. Agentul termic furnizat în blocurile de locuit din sistemul centralizat este obținut prin arderea combustibililor fosili (gaze, păcură etc.) – un proces în timpul căruia se emană carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră. Aceste emisii se acumulează în atmosfera Pământului, iar apoi contribuie la încălzirea globală și la accentuarea altor schimbări climatice.  

În pragul noului sezon de încălzire, Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) le oferă locatarilor din blocurile cu multe etaje câteva sfaturi pentru economisirea energiei termice. Iată care sunt acestea:

Izolați termic locuința. Izolarea pereților, acoperișului și subsolului casei reduc pierderile de căldură și mențin o temperatură constantă în interior.

Înlocuiți tâmplăria veche. Schimbarea ferestrelor și ușilor exterioare vechi cu altele mai eficiente reduce schimbul de căldură între interior și exterior și pătrunderea aerului rece din exterior.

Utilizați și reglați termostatele de ambianță sau capurile termostatice de la calorifere. Instalați un termostat programabil de cameră și setați-l între 18-21°C. Reduceți temperatura pe timpul nopții sau când nu sunteți acasă. Sau instalați și reglați după necesitate capurile termostatice la caloriferele sistemului de încălzire.

Eliminați aerul din sistemul de încălzire. Asigurați-vă că aerul este evacuat din sistemul de încălzire – astfel veți obține o circulație mai bună a agentului termic.

Folosiți recuperatoare de căldură pentru sistemele de ventilare. Utilizarea recuperatoarelor de căldură în sistemele de ventilare permite preîncălzirea aerului rece preluat din exterior pe contul căldurii aerului evacuat, evitându-se astfel răcirea locuințelor sau încăperilor ventilate și reducându-se consumul de energie pentru încălzire.

Ecopresa a scris anterior că benzile de etanșare pentru termopane sunt o soluție simplă pentru o eficiență energetică mai mareBenzile de etanșare pentru geamuri se aseamănă cu benzile adezive (scotch-ul) și sunt de două tipuri. Banda de exterior (albă) le permite vaporilor de apă să iasă din casă și protejează împotriva vântului și a umezelii. Banda de interior (roz) izolează spațiul dintre fereastră și perete, prevenind pierderile de căldură. Toate detaliile – la acest link.

Este nevoie de mare atenție și la materialele folosite pentru izolarea termică a casei. De exemplu, polistirenul expandat este foarte popular pentru că este mai ieftin, dar are o durată de viață scurtă, de doar 7-10 ani. În plus, este periculos pentru sănătate atunci când este aplicat în interior, este extrem de sensibil la foc, se aprinde ușor, iar rozătoarele își fac cuiburi în el. Amănunte despre materialele utilizate pentru termoizolare găsiți în articolul Ecopresa Cel mai bun material izolator pentru casa mea”.

CITEȘTE ȘI: La ce ne ajută auditul energetic al clădirii și cum să beneficiem de granturi pentru îmbunătățirea energetică a blocurilor

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic