Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
20 de lucruri pe care poți să le faci în viața de zi cu zi pentru a salva planeta
Evenimentele meteo extreme din ultima perioadă, precum inundațiile, valurile de căldură și incendiile de vegetație care s-au propagat din China până în Europa și America de Nord sugerează că lumea se confruntă cu un moment de cumpănă în ceea ce privește combaterea problemelor de mediu. Raportul privind starea climei, publicat luni de grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale, evidențiază faptul că din cauza efectelor activității umane, temperaturile globale cresc la un nivel care nu mai este durabil pentru supraviețuirea mediului, potrivit BBC News, transmite Digi24.ro.
Raportul experților climatici ai ONU care fac parte din IPCC a fost descris ca un „cod roșu pentru umanitate”, întrucât detaliază realități sumbre, cum ar fi creșterea nivelului mării și valuri de căldură mai intense și frecvente care se vor intensifica și vor fi din ce în ce mai prezente.
Un sondaj realizat la începutul anului de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare alături de Universitatea Oxford, care a inclus peste jumătate de milion de tineri cu vârste între 14 și 18 ani, sugerează că aceștia au opinii în favoarea schimbărilor de politici publice pentru a stimula energia regenerabilă și a locurilor de muncă sustenabile.
Ce putem face pentru a face diferența atunci când se pare că totul are un impact negativ asupra climei
Primul pas constă în depășirea anxietății ecologice, chiar dacă uităm să folosim pungi biodegradabile sau un recipient de băut reutilizabil.
„Nu am trăit niciodată cu impresia că trebuie să fiu perfectă”, a declarat Shia Su pentru BBC, o bloggeriță care administrează platforma Wasteland Rebel, care îndeamnă oamenii spre economia circulară și lipsa deșeurilor.
„Nu aveam nicio intenție de a adopta un comportament ecologic, pentru că citisem despre asta și mi se părea nerealist. Însă, într-o zi, am decis să îmi iau un recipient alimentar la cafeneaua locală, în loc să cer unul acolo. Din acel moment am simțit că devin mai verde”, a declarat Shia Su.
Transformarea bunelor intenții în obiceiuri
„Fă tot ce poți și după un timp va deveni un obicei. În mod normal, când ieși din casă ești atent să îți iei telefonul, portofelul și cheile. După o vreme ve deveni un obicei să îți iei sticla și recipientul pentru alimente”, a mai spus activista Shia Su.
De asemenea, aceasta mai subliniază că e util să renunțăm la cumpărăturile inutile. „A trăi un stil de viață durabil înseamnă, în general, a consuma mai puțin. Eu, spre exemplu, cumpăr o piesă vestimentară nouă numai dacă trebuie înlocuită alta”, a mai spus Shia.
În privința modei, Tolmeia Gregory, o bloggeriță care scrie despre moda etică sub numele Tolly Dolly Posh, susține că e important, pentru a ne ajuta să ducem o viață mai verde, să facem cumpărături la la mâna a doua.
De altfel, aceasta mai spune că un lucru pe care îl putem face e să căutăm să cumpărăm obiecte vestimentare din materiale ecologice. „Căutați mai multe haine din fibre naturale și alegeți bumbacul în detrimentul poliesterului. Nu numai că induc o stare mult mai plăcută atunci când le purtați, dar nu conțin microfibre care pătrund în apă”, a precizat Tolmeia Gregory, subliniind și că trebuie să învățăm să improvizăm ecologic în ceea ce privește hainele.
„Nu este foarte greu să învățăm să coasem manual. Dacă aveți o pereche de blugi rupți care nu mai sunt atractivi pentru a-i purta, i-ați putea tăia și modifica, transformându-i în pantaloni scurti”, a mai spus Gregory.
La rândul său, Immy Lucas, o bloggeriță și youtuber care își învață comunitatea online cum să adopte o dietă vegană, susține că pentru a ajuta planeta trebuie să luăm în considerare ideea de a trece la o dietă mai bazată pe plante. „Nu cred că toată lumea trebuie să devină vegană pentru a face o schimbare uriașă. În opinia mea, cel mai realist lucru ar fi ca majoritatea oamenilor să reducă consumul de carne la doar de câteva ori pe săptămână”, a transmis Lucas.
Aceasta ne mai îndeamnă să mâncăm alimente care provin din zona locală unde trăim sau în care ne desfășurăm activitatea. „Dacă mănânci boabe de soia care sunt expediate din China sau banane care au fost expediate din Columbia, acest lucru nu este la fel de durabil ca și cum ai mânca mere cultivate în Kent. Dacă susțineți produsele fermierilor locali, susțineți, de fapt, o agricultură alimentară la scară mai mică, care tinde să fie mai amabilă cu Pământul”, a punctat Immy Lucas, care a mai transmis că e important să mâncăm cât mai sezonier posibil.
În privința cumărăturilor alimentare, Immy Lucas susține că, dacă acolo unde ne efectuăm cumpărăturile există magazine în care putem cumpăra alimente neambalate, e foarte bine să cumpărăm fructe și legume neambalate sau să optăm pentru cutii de carton care pot fi reciclate.
Florine Hofmann, care conduce The Wasted Blog, o platformă unde încearcă să găsească alternative ecologice la obiceiurile cotidiene, susține că o călătorie cu trenul, mai ales în Europa, unde beneficiem de căi ferate, este mult mai bună decât o călătorie cu avionul, dacă vrem să ajutăm mediul înconjurător.
În privința călătoriilor, Florine a declarat că și-a cumpărat recent o valiză la mâna a doua, în care împachetează numai strictul necesar. „Încerc să împachetez cât mai puțin posibil, cum ar fi articolele de toaletă pe care încerc să le reduc doar la săpun și șampon, aparat de ras și o periuță de dinți din oțel inoxidabil. Nu vreau să car după mine gunoi de plastic în altă țară”, a transmis Hofmann, care a mai precizat că îi place să închirieze o bicicletă într-un oraș nou pe care îl vizitează și să exploreze zone noi. Astfel, se bucură de plimbare și reduce și își menține și comportamentul ecologic.
20 de modalități de acțiune cotidiană prin care putem combate schimbările climatice
#1. Învață cum să reciclezi corect
Reciclarea rămâne o modalitate eficientă și importantă de a reduce amprenta de carbon, potrivit platformei One Tree Planted.
#2. Susțineți femeile și educația fetelor
Femeile pot juca un rol cheie în combaterea schimbărilor climatice. De aceea este importantă susținerea programelor de mentorat și a inițiativelor care ajută femeile să înceapă afaceri mici și durabile.
#3. Folosește sursele de energie regenerabilă
Nu este un secret faptul că exploatarea combustibililor fosili ne distruge planeta, motiv pentru care trebuie să facem cât mai rapid tranziția către surse de energie regenerabile. Există o mulțime de modalități prin care putem reduce consumul de energie, inclusiv prin instalarea de panouri solare, găsirea unui furnizor de energie verde și înlocuirea tuturor becurilor din locuință cu LED-uri.
#4. Înverziți-vă naveta
Vehiculele tradiționale, cele cu motor pe combustie internă (motorină/benzină) propagă gaze cu efect de seră în atmosferă. Astfel, o soluție pe termen lung ar fi achiziționarea unui vehicul electric. Cu toate acestea, zilnic sau ori de câte ori este posibil, puteți să folosiți o bicicletă, autobuzul sau trenul.
#5. Mâncați mai puțină carne
Încercați să aveți o dietă bazată cât mai mult pe plante. S-ar putea să fiți plăcut surprinși de cât de delicioase pot fi legumele.
#6. Păstrează-ți calmul și plantează copaci
Atunci când vine vorba de protejarea climei, copacii sunt adevărații stâlpi de rezistență, iar plantarea lor este în continuare printre soluțiile principale privind combaterea schimbărilor climatice. Copacii ajută la curățarea aerului, la stabilizarea solului, la protejarea biodiversității, precum și la la compensarea carbonului din atmosferă.
#7. Reparați-vă hainele și electrocasnicele din casă
Când găsiți o gaură în șosetă sau mașina de spălat s-a defectat, luați în considerare repararea înainte de recurge la procesul de înlocuire.
#8. Folosește mai puțin plastic
Majoritatea materialelor din plastic sunt împachetate și expediate în țări cu legi lejere în privința protecției mediului. Până când nu se va crea un sistem de reciclare mai bun, cel mai bine este să evităm foarte mult sau aproape complet plasticul.
#9. Mergi la vot, pentru că planeta depinde de votul tău
Votează reprezentanții conștienți de problemele de mediu și îndeamnă-i să se angajeze să stabilească obiective bazate pe știință pentru a reduce emisiile, să implementeze planuri clare pentru abordarea schimbărilor climatice și să treacă la o economie bazată pe o energie curată.
#10. Nu arunca deșeurile alimentare. Plantează resturile de mâncare
Risipim multe alimente pentru o lume afectată de nesiguranță alimentară a sute de milioane de oameni. Pentru a evita această risipă, oricine își poate fertiliza grădina cu resturile de mâncare. Procesul de compostare este simplu, eficient și reprezintă un nutrient puternic pentru plante.
#11. Faceți cumpărături într-un mod mai sustenabil
În ultimul deceniu, bunurilor durabile au devenit accesibile în ceea ce privește prețul, pe lângă faptul că ofere o calitate superioară față de multe alte elemente similare.
#12. Încurajați funcționarii aleși să sprijine o redresare ecologică
Pentru ca economia noastră să redevină funcțională în parametri optimi și pentru a recupera locurile de muncă post-pandemie va fi necesară o acțiune îndrăzneață. Cea mai bună acțiune ar fi reprezentată de reconstruirea infrastructurii cu tehnologie ecologică.
#13. Acordați atenție apei
Pentru noi e ușor să risipim apa când curge liber de la robinet, însă cei care trăiesc în zone unde există un deficit cronic de resurse de apă potabilă și trebuie să parcurgă kilometri pentru a o obține știu adevărata sa valoare. Puteți reduce consumul de apă făcând dușuri mai scurte, reparând țevile și chiar mâncând mai puțină carne, în al cărui proces de preparare din fermă până în farfurie sunt necesare cantități mari de apă.
#14. Îndepărtați-vă de folosirea combustibililor fosili
Numai 100 de companii de combustibili fosili din toată lumea sunt responsabile pentru 71% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
#15. Susține mișcările ecologice din jurul tău, în special cele conduse de tineri
Când vine vorba de schimbările climatice, tinerii au cel mai mult de pierdut. Ajută-i pe aceștia să-și facă vocea auzită, alăturându-te mișcărilor, ascultând și oferindu-ți sprijinul!
#16. Gestionați-vă în mod responsabili deșeurile casnice frigorifice
Aparatele de aer condiționat și frigiderele tradiționale depind de lichidele de răcire pentru a funcționa, iar aceste lichide de răcire sunt cu 1.000 până la 9.000 de ori mai calde decât carbonul. Prin urmare, colaborați cu instalația locală de reciclare sau de deșeuri pentru a arunca în mod corespunzător aparatele vechi.
#17. Curățați-vă amprenta digitală
De fiecare dată când utilizăm internetul, eliberăm CO2. Asta nu înseamnă că e necesar să renunțăm la internet, însă curățarea căsuței de e-mail sau folosirea unei extensii de browser verde precum WeHero nu poate ajuta să facem o schimbare.
#18. Folosiți serviciile financiare ale companiilor care pun preț pe tranziția ecologică și pe combaterea schimbărilor climatice
Investiți în alternative durabile. Dacă nu puteți face ca banca voastră să se înverzească, depozitați-vă banii în altă parte, la o bancă etică.
#19. Faceți din curtea sau balconul vostru o oază de polenizator
Susțineți-vă mediul local, plantând flori și ierburi native, prietenoase cu polenizatorii, fie în ghiveci pe balcon sau direct în pământ în curtea din spate.
#20. Încearcă să-i faci și pe alții să conștientizeze impactul schimbărilor climatice
Ca persoană conștientă de mediu, știi de ce contează să fim atenți la combaterea schimbările climatice, dar nu toată lumea este la fel de conștientă de problemele de mediu precum ești tu. De aceea e important să-i faci pe oamenii din jurul tău să adopte măcar câteva din cele 20 de modalități de acțiune cotidiană prin care putem combate schimbările climatice.