La ce ne ajută auditul energetic al clădirii și cum să beneficiem de granturi pentru îmbunătățirea energetică a blocurilor
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED, din subordinea Ministerului Energiei), care gestionează proiectele din domeniul rezidențial, ne spune ce măsuri de eficiență energetică pot fi aplicate în blocurile de locuit și cum putem beneficia de ele. Aflăm cum să instalăm un sistem de încălzire pe orizontală în bloc, un punct termic individual, cum să beneficiem de un audit energetic și de ce este important acesta, cum să accesăm granturi de la CNED.
CNED a prezentat recent un calculator online de eficiență energetică și a lansat un nou apel de proiecte pentru asociațiile de locatari care doresc să sporească nivelul de confort termic în apartamente.
Sectorului rezidențial îi revine acum o jumătate (50,2%) din consumul total de energie din țară. Din acest motiv, îmbunătățirea eficienței energetice în blocurile de locuințe contribuie esențial la reducerea consumului de energie al Republicii Moldova și, respectiv, la protejarea mediului. În plus, crește confortul termic, dar scad cheltuielile consumatorilor.
Avantajele sistemului de încălzire pe orizontală
Trecerea la sistemul de încălzire pe orizontală este o măsură realizată cu succes în anii trecuți – locatarii mai multor blocuri din Chișinău și Bălți s-au declarat foarte mulțumiți de rezultate. Asemenea proiecte vor fi realizate și în 2024, și în anii următori, cu sprijinul financiar al partenerilor externi. Ele includ și instalarea centralelor termice individuale.
Trecerea de la sistemul pe verticală la cel pe orizontală presupune reconstrucția rețelelor de termoficare. În cazul sistemului cu distribuție pe orizontală, alimentarea cu energie termică se efectuează pe două coloane (tur-retur) la încălzire şi pe una la apa caldă. Sistemul ingineresc este amplasat în scările blocurilor de locuit.
Sistemul de încălzire pe orizontală are numeroase avantaje:
– contorizarea individuală a consumului de căldură;
– independență față de vecini;
-posibilitatea de a regla consumul de energie termică în funcție de necesitate;
– confort termic;
– aprovizionarea permanentă cu apă caldă de consum la nivelul apartamentului;
– lipsa plăților pentru deservirea sistemului și a utilajelor de încălzire;
– gradul de poluare a mediului este minim.
În Chișinău există deja peste 60 de blocuri cu încălzirea pe orizontală, 24 dintre ele fiind blocuri vechi. În Bălți sunt 12 asemenea blocuri, potrivit „CET-Nord”.
În mai multe blocuri locative din capitală sunt instalate zilele acestea puncte termice individuale. Circa 10.000 de familii vor beneficia de servicii de termoficare mult mai calitative din toamna acestui an, a anunțat Ruslan Surugiu, directorul Unității de Implementare a Proiectelor în Energetică (UCIPE).
Cum poate fi instalat un sistem de distribuție pe orizontală a căldurii în bloc?
Pentru a deveni beneficiar al proiectului, este necesară depunerea unei cereri colective, cu acordul în scris a cel puțin 2/3 dintre proprietari. Mai este necesară hotărârea pe acest subiect a adunării generale a asociației de proprietari în condominiu sau a deciziei gestionarului fondului locativ.
Cheltuielile de proiectare și de instalare a rețelelor termice magistrale, a panoului de distribuție de etaj și a echipamentelor de măsurare sunt suportate de „Termoelectrica” (la Chișinău) și de „CET-Nord” (la Bălți). Cheltuielile pentru rețelele termice de la ieșirea din contor și din interiorul apartamentelor, pentru calorifere și alte accesorii sunt suportate de consumatori.
Care este costul pentru un apartament?
În funcție de schimbarea sau păstrarea caloriferelor vechi, de tipul materialelor utilizate, de montarea echipamentelor suplimentare la solicitarea consumatorului (podea caldă, uscător la baie etc.), costurile din anii precedenți au fost de 190 lei/m2 – 730 lei/m2 din suprafața apartamentului.
Cât de mult se reduce consumul?
La Bălți, după montarea punctelor termice individuale și a rețelelor termice orizontale, consumul de energie termică per bloc s-a redus în medie cu 35%. La Chișinău, în blocurile care au trecut la sistemul pe orizontală s-au obținut economii de până la 22% la căldură și de până la 24% la apa caldă.
Consumul per apartament s-a redus în funcție de confortul termic ales de consumator, pentru că temperatura este reglată individual, de eficiența energetică a locuinței și de alți factori.
Potrivit CNED, după implementarea măsurilor de eficiență energetică, în blocurile locative se pot înregistra următoarele nivele minime de reducere a consumului de energie:
– Izolarea termică a anvelopei clădirii – 30%;
– Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare – 15%;
– Instalare punct termic individual – 10%;
– Instalare sistem de distribuție orizontală – 15%;
– Colectoare solare – 20%;
– Panouri fotovoltaice – 30%
– Iluminat – 30%.
Apel de proiecte pentru asociațiile de locatari
CNED așteaptă din partea asociațiilor de locatari proiecte ce țin de efectuarea auditului energetic, de instalarea centralelor termice individuale și trecerea la încălzirea pe verticală etc. Aceste modernizări pot contribui la reducerea consumului de resurse energetice și, respectiv, la reducerea facturilor la energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Beneficiarii vor avea un confort termic mai mare în apartamente și, în plus, va crește valoarea de piață a apartamentelor lor.
Detalii și informații actualizate – pe site-ul instituției: https://cned.gov.md/ro.
Granturi de la CNED pentru proiecte
Asociațiile de locatari selectate vor beneficia de cofinanțarea măsurilor de eficiență energetică în blocurile locative pe care le gestionează, inclusiv de elaborarea auditului energetic de către companii contractate de CNED. Banii vor proveni din Programul „Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial” (FEERM), aprobat de Guvern la 10 aprilie. Programul prevede reabilitarea energetică a cel puțin 500 de mii de metri pătrați de spațiu locativ în următorii 3 ani (8.500 de locuințe), cu un buget de aproximativ 1,4 miliarde lei.
Granturile acordate de CNED din contul FEERM pentru proiecte de eficiență energetică vor constitui cel mult 70% din valoarea investiției eligibile.
Cum poate fi acoperită contribuția proprie?
CNED răspunde că membrii asociației de locatari pot beneficia de alocații de la Bugetul de stat, din contul Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, pot utiliza bani din Fondul de reparație şi dezvoltare al asociației de locatari, pot contracta un împrumut bancar, pot utiliza contribuții unice ale membrilor asociației de locatari.
Auditul energetic al clădirii – ce înseamnă și cine poate beneficia de el
Auditul energetic este procedura prin care se obțin informații despre consumul energetic al unei clădiri sau al unui grup de clădiri, se stabilește prin ce metode și în ce proporții poate fi economisită energia.
Auditul energetic este efectuat de auditori energetici calificați și înregistrați. Registrul acestora poate fi văzut pe site-ul CNED.
Pentru ca un bloc să beneficieze de audit energetic, este necesar ca asociația de locatari să depună un dosar de participare la concurs. Pentru a fi la curent cu apelurile de proiecte, trebuie urmărite platformele de comunicare ale CNED – cned.gov.md și pagina acestuia de pe Facebook.
Ministerul Energiei explică ce beneficii oferă un audit energetic:
– Acces la finanțare: deschide ușa către finanțări și subvenții destinate îmbunătățirii eficienței energetice, inclusiv din FEERM și alte surse disponibile.
– Identificarea problemelor: prin audit se identifică punctele slabe și sursele de pierderi de energie, facilitându-se elaborarea unui plan eficient de acțiuni.
– Prioritizarea măsurilor: ajută la identificarea măsurilor de eficiență energetică cu cel mai mare potențial de economii și impact pozitiv.
– Economii financiare: implementarea măsurilor sugerate aduce economii semnificative în costurile de utilități pentru proprietari și locatari.
– Confort sporit: îmbunătățirea eficienței energetice contribuie la asigurarea unei temperaturi optime în apartamente și confortul locatarilor.
– Protecția mediului: Reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon contribuie la protejarea mediului înconjurător și la lupta împotriva schimbărilor climatice.
Calculator online de eficiență energetică a locuinței – la dispoziția tuturor
CNED a lansat o aplicație cu ajutorul căreia orice consumator casnic din Republica Moldova poate calcula ce eficiență energetică are locuința sa. Aplicația sugerează măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, cu estimarea costurilor aproximative pentru realizarea lor.
Aplicația determină consumul mediu de energie pentru încălzirea locuinței, pentru producerea apei calde și pentru gătitul bucatelor. Calculatorul deduce cum se distribuie pierderile de căldură din locuință – prin ziduri, ferestre, pardoseală, acoperiș. De asemenea, estimează câți bani pot fi economisiți la plata facturilor după reabilitarea termică a casei sau apartamentului, cu cât se vor reduce emisiile de bioxid de carbon (CO2). Aplicația mai calculează de câți copaci este nevoie pentru absorbția cantității de CO2 emisă în rezultatul consumului de energie al locuinței.
Calculatorul de eficiență energetică poate fi accesat pe site-ul Centrului Național Pentru Energie Durabilă. Aplicația a fost dezvoltată în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.