Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Două anchete paralele pe cazul copilului de 2 ani, care a murit după ce peste el a căzut o bucată de copac
Primăria municipiului Chișinău a inițiat o anchetă de serviciu pe cazul copilului de 2 ani, care a decedat, după ce peste el a căzut un fragment de copac în Parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. Totodată, pentru ziua de duminică, 15 mai, au fost anulate toate evenimentele culturale care urmau să aibă loc în Parcul „Alunelul”, dar și în alte locații din capitală, a anunțat primarul Ion Ceban.
„Tragedia de astăzi a îndurerat pe toată lumea. În prezent, Primăria a inițiat o anchetă de serviciu în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor. Sunt analizate toate actele din ultimii ani cu privire la curățarea și defrișarea copacilor în Parcul Alunelul”, a scris edilul capitalei pe o rețea de socializare.
Potrivit lui Ion Ceban, s-a stabilit că în anul 2019 au fost examinați 231 de arbori, dintre care pentru tăiere de igienă – 140, pentru curățenie sanitară – 53 și pentru elagaj – 38. „În acest sens, Întreprinderea Municipală Spații Verzi a solicitat permisiunea Agenției de Mediu pentru lucrări. Atunci Agenția de Mediu a permis pentru 76 de arbori tăiere de igienă, pentru 28 – leagăn și renovare – 14”, a menționat primarul de Chișinău.
Totodată, Ion Ceban a precizat că și în anul 2020, și în 2021 la fel au fost întocmite acte de constatare de către Spații Verzi pentru 135 de arbori care urmau să fie defrișați și curățați. Ultimul act de cercetare a fost întocmit de către Spații Verzi în luna septembrie 2021, iar autorizația de defrișare de la Agenția de Mediu a fost eliberată în februarie 2022, când au fost tăiați 16 arbori.
„Muncitorii de la Spații Verzi nu pot interveni la curățarea și defrișarea chiar și a arborilor uscați fără autorizația de la Agenția de Mediu. Exemplu este un caz de pe teritoriul unei instituții educaționale când, înainte de a începe anul școlar, directorul a solicitat defrișarea arborilor deoarece prezentau pericol iminent pentru copii. Nefiind un răspuns prompt înainte de 1 Septembrie, întreprinderea Spații Verzi și-a asumat defrișarea copacilor uscați de pe teritoriul instituției educaționale, pentru ce angajații au fost sancționați cu 15 mii de lei fiecare, ulterior fiind depusă o pretenție a Agenției de Mediu către Spații Verzi de a încasa prejudiciul în mărime de 120 de mii de lei. Iată de ce, în asemenea cazuri, nu trebuie să existe birocrație și impedimente pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor”, a subliniat edilul capitalei.
Pe de altă parte, Ministerul Mediului și-a exprimat regretul și nedumerirea privind tentativa Primăriei municipiului Chișinău „de a folosi politic decesul unui copil de doi ani, accidentat de fragmentul unui copac prăbușit în parcul Alunelul”.
„Comunicatul primăriei lasă de înțeles că Agenția de Mediu ar fi refuzat solicitarea Întreprinderii Municipale Spații Verzi de a curăța acest copac, ceea ce în urma unei verificări s-a dovedit a fi fals. Copacul în cauză nu s-a aflat pe lista menționată în comunicatul de presă emis de Primăria Municipiului Chișinău. Reflexul necondiționat al primăriei de a arunca orice problemă și responsabilitate pe autoritățile centrale nu demonstrează doar că toate pârghiile administrative sunt folosite politic, dar, mai grav, arată că astfel de cazuri nu au nicio șansă să fie analizate la rece și folosite pentru o reformare profundă a modului în care e administrată capitala”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
Totodată, ministerul de resort atenționează că, în conformitate cu Legea cu privire la spaţiile verzi ale localităţilor urbane şi rurale, administrarea spaţiilor verzi proprietate publică este exercitată de către autorităţile administraţiei publice locale.
Ministerul Mediului a deschis o anchetă internă pe acest caz și, în funcție de rezultatele acesteia, va decide transmiterea materialelor la procuratură.