fbpx

Doi lei evacuaţi din Ucraina, găzduiţi de un adăpost pentru animale din Belgia

 Doi lei evacuaţi din Ucraina, găzduiţi de un adăpost pentru animale din Belgia
Susține Ecopresa, distribuie!

Un adăpost pentru animale din Belgia a găzduit doi lei tineri evacuaţi din Ucraina, pe care trupele ruse au ameninţat că îi împuşcă atunci când i-au întâlnit în afara capitalei Kiev, relatează Reuters și Agerpres.

Leii, Tsar şi Jamil, născuţi în ianuarie 2021, urmau să fie transferaţi în Belgia în luna mai după ce autorităţile ucrainene i-au confiscat de la proprietari privaţi care îi maltrataseră.

Cu toate acestea, invadarea Ucrainei de către trupele ruse a grăbit transferul după bombardarea Kievului, unde erau ţinuţi cei doi lei, provocându-le stres şi răni după ce animalele s-au zbătut să scape din cuştile lor.

Frederik Thoelen, un biolog care lucrează la adăpostul pentru animale din Belgia din 2007, a povestit călătoria grea de cinci zile a celor doi lei de la Kiev, începută pe 26 februarie, până la gradina zoologică din Poznan, în Polonia, după o întâlnire cu armata rusă în afara capitalei ucrainene.

“Militarii ruşi şi-au îndreptat armele spre îngrijitori. Au ameninţat că vor ucide animalele, însă îngijitorii s-au împotrivit”, a declarat miercuri Thoelen pentru Reuters.

“Ei şi-au riscat pur şi simplu viaţa pentru a salva animalele. În cele din urmă, armata rusă i-a lăsat să treacă. Ei au parcurs un drum foarte lung până la graniţa cu Polonia. Au fost nevoiţi să conducă pe diferite trasee ocolitoare pentru a evita ambuteiajele”, a mai spus el.

Rusia neagă că a vizat civili în operaţiunea militară din Ucraina.

Leii au ajuns marţi seara la adăpostul Natuurhulpcentrum, unul dintre puţinele care pot oferi îngrijire imediată animalelor sălbatice. Adăpostul îi va ţine în carantină timp de trei luni şi îi va îngriji până se vor însănătoşi, înainte de a începe să caute o locaţie permanentă pentru cei doi lei, precum rezervaţiile din Africa.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!