fbpx

DOC/ Uzina de la Rîbnița a solicitat autorizație pentru emisia poluanților în atmosferă de la sursele fixe de poluare. Decizia Agenției de Mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Uzina Metalurgică de la Rîbnița a primit refuz și la cea de a doua solicitarea de a i se elibera autorizație de mediu. Este vorba despre autorizația pentru emisia poluanților în atmosferă de la sursele fixe de poluare. Agenția Mediu nu a anunțat motivele, dar a precizat că a trimis administrației uzinei o scrisoare cu rezultatul examinării celor două solicitări.

Precizăm că administrația Uzinei a solicitat două autorizații de la Agenția de Mediu și a primit refuz pentru ambele. Una a fost pentru pentru gestionarea deșeurilor, și una pentru sursele de poluanți la emisii fixe.

La 19 aprilie, presa din regiune anunță că uzina și-a reluat activitatea, după ce nu a lucrat timp de trei săptămâni, din 1 aprilie, din lipsă de materie primă. În prezent uzina activează cu metalul uzat adunat în regiunea transnistreană. Este vorba despre 5 mii de tone, pe care uzina trebuie să le prelucreze până în data de 1 mai.

Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.

La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită la bugetul Republicii Moldova nici impozite și nici taxe vamale. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!