fbpx

2 februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede. Câte zone de acest fel avem în Republica Moldova?

Susține Ecopresa, distribuie!

An de an, pe 2 februarie, este sărbătorită Ziua Mondială a Zonelor Umede, începând de la semnarea Convenției Ramsar, sub egida UNESCO, Iran, 1971. Convenţia Ramsar este un act internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede. Acestea sunt definite ca suprafețe acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci. Zonele umede se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și ecosistemele terestre și sunt influențate de factori diferiți. 

Republica Moldova a ratificat Convenția asupra Zonelor Umede de Importanţă Internaţională, în special ca habitat pentru pasările acvatice şi a devenit membru al acestei Convenţii în iunie 2000, atunci când zona „Lacurile Prutului de Jos” (19152,5 ha) a fost inclusă în Lista zonelor umede de importanţă internaţională. A doua zonă umedă acceptată de Secretariatul Convenţiei este reprezentată de aria naturală „Nistrul Inferior” (60000 ha), care cuprinde sectorul de luncă a Nistrului de Jos dintre comunele Copanca şi Palanca. În septembrie 2005, în Lista zonelor umede de importanţă internaţională a fost inclusă zona „Unguri- Holoşniţa” (15553 ha).

Ulterior, a fost aprobat Regulamentul – cadru al zonelor umede de importanţă internaţională, care stabileşte sarcinile, principiile generale de gestionare şi finanţare, precum şi regimul de pază şi protecţie a zonelor umede de importanţă internaţională.

Ecosistemele desemnate ca fiind zone umede pot fi atât naturale, cât și antropice (determinate de acţiunea omului). Pot fi ape stătătoare sau curgătoare și pot fi constituite atât din apă dulce, cât și sărată sau salmastră (apă cu salinitate redusă). Exemple de astfel de ecosisteme sunt: o mlaștină, un lac, un râu, o oază, o vale inundabilă, o luncă, o pădure, o plajă nisipoasă, o deltă sau un estuar (gură largă, în formă de pâlnie în zona de vărsare a unor fluvii mari).

În întreaga lume sunt înregistrate peste 2 000 de „Situri Ramsar” din peste 160 de țări de pe toate continentele – membre ale Convenției.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu