fbpx

DOC/ Peste 90 de ONG-uri cer Guvernului să explice poziția Moldovei la votarea deciziei prin care lichidarea „Ecodom” a fost recunoscută drept persecuție și hărțuire

 DOC/ Peste 90 de ONG-uri cer Guvernului să explice poziția Moldovei la votarea deciziei prin care lichidarea „Ecodom” a fost recunoscută drept persecuție și hărțuire

Foto: moldova.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Peste 90 de ONG-uri solicită Guvernului să explice de ce Moldova s-a abținut de la votarea deciziei prin care lichidarea asociației Ecodom din Belarus a fost recunoscută drept persecuție și hărțuire a ONG-urilor. Decizia a fost luată la cea de-a șaptea reuniune a părților Convenției de la Aarhus, iar Moldova este singura țară care s-a abținut, ceea ce potrivit declarației Platformei Naționale a Republicii Moldova a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic are aceeași consecință și valoare ca „împotrivă”.

Platforma Națională își exprimă nedumerirea și regretul în legătură cu această poziție neclară a Republicii Moldova într-o chestiune principială  și solicită Guvernului Republicii Moldova să explice și să raporteze modul în care poziția țării a ajuns să fie alături de state care sunt departe de idealurile democratice ale Europei. Credem că niciun interes economic și politic nu se poate opune sprijinirii respectării drepturilor omului. În plus, poziția arătată de Moldova îndepărtează țara de idealurile europene și contrazice principiile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE)”, se arată în textul declarației Platformei Naționale a Republicii Moldova a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.

Totodată, semnatarii și-au exprimat solidaritatea cu ONG-ul „Ecodom” și cu alte ONG-uri și activiști din Belarus care continuă să lupte pentru drepturile fundamentale ale omului și viitorului european al Republicii Belarus și solicită ca Guvernul Republicii Moldova să fie consecvent, previzibil în promovarea valorilor europene și fără compromis în chestiuni similare.

Precizăm că la cererea ONG-ului belarus „Ecodom”, lichidat prin decizia Curții Supreme din 31 august 2021, Comitetul de Conformitate al Convenției de la Aarhus  a emis o decizie de condamnare a autorităților belaruse în legătură cu încălcarea articolului 3(8) din Convenția de la Aarhus, care interzice suprimarea ONG-urilor și activiștilor de mediu în legătură cu activitățile lor publice. Decizia Comitetului urma să fie aprobată de Reuniunea Părților la Convenție, desfășurată la Geneva, în perioada 18-21 octombrie 2021. În legătură cu dezacordul delegației belaruse cu proiectul textului deciziei și cu opțiunile de compromis propuse de țările-participante, pentru prima dată în istoria Convenției participanții au fost nevoiți să organizeze un vot nominal al părților la Convenție.

Citește și Decizie istorică a Convenției Aarhus: Lichidarea asociației Ecodom din Belarus, recunoscută drept persecuție și hărțuire a ONG-urilor. Moldova s-a abținut la votarea deciziei

În timpul votării, cele 27 de țări membre ale UE, precum și Georgia, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Elveția, Serbia, Marea Britanie s-au pronunțat PENTRU decizia de a condamna Republica Belarus și i-au recomandat să restabilească înregistrarea ONG-ului „Ecodom”. Împotrivă au fost Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia și Belarus. Republica Moldova s-a abținut de la vot motivând că nu a avut suficient timp pentru a se documenta pe marginea subiectului. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Mediului a precizat pentru ecopresa.md, că, conform procedurilor legale și protocolare, documentele urmau a fi consultate și cu Ministerul de Externe. Astfel,  delegația R. Moldova a luat decizia de a se abține.

Astfel, 34 din 39 state au susținut poziția Comitetului de Conformitate al Convenției Aarhus și au cerut Republicii Belarus să anuleze decizia de lichidare a ONG-ului „Ecodom”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!