fbpx

Emisiile de gaze cu efect de seră au atins niveluri record. Ursula von der Leyen spune care e „singura soluție” a omenirii

 Emisiile de gaze cu efect de seră au atins niveluri record. Ursula von der Leyen spune care e „singura soluție” a omenirii

Emisii de gaze cu efect de seră. Sursa foto: Dreamstime

Susține Ecopresa, distribuie!

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că omenirea are o singură soluție în cursa împotriva încălzirii globale: trecerea rapidă la energii nepoluante, pentru a frâna măcar modul în care se schimbă planeta noastră, scrie www.digi24.ro.

Ursula von der Leyen. Sursa foto: Profimedia

Principala autoritate privind clima, Conferința Interguvernamentală pentru Schimbările Climatice, a emis un avertisment sever către comunitatea globală. Experții ne-au arătat realitatea: clima se schimbă mai repede decât capacitatea noastră de a ne adapta. Mesajul nu putea fi mai clar decât atât. Trebuie să accelerăm investițiile în energii regenerabile, să creștem obiectivele, acum mai mult decât niciodată. Până acum, Comisia Europeană a dat undă verde pentru aproape 500 de miliarde de euro, prin NextGenerationEU. Jumătate din această sumă susține tranziția verde“, a declarat Ursula von der Leyen.

Declarația vine în contextul în care Agenția ONU pentru Mediu a constatat că nu s-a făcut niciun progres în reducerea emisiilor de carbon, iar singura modalitate de a limita cele mai grave efecte este o „transformare rapidă a societăților”. Și Agenția Meteorologică a ONU a raportat că toate principalele gaze care intensifică încălzirea globală au atins niveluri record în 2021. O creștere alarmantă au avut-o emisiile de metan.

Reprezentanții țărilor membre ONU se vor întâlni în noiembrie în Egipt, unde vor discuta despre progresele cu privire la combaterea schimbărilor climatice. La rândul lui, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că „omenirea se va confrunta cu o catastrofă fără precedent, dacă țările nu prioritizează problema climei”.

Există o tendință de a pune schimbările climatice pe plan secundar. Schimbările climatice reprezintă criza vieții noastre. Este problema definitorie a lumii actuale. Schimbările climatice rămân o prioritate în tot ceea ce facem. Dacă nu suntem capabili să inversăm amenințarea existentă care duce la o catastrofă globală, atunci suntem pierduți”, a declarat Antonio Guterres.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari