fbpx

Decizie istorică a Convenției Aarhus: Lichidarea asociației Ecodom din Belarus, recunoscută drept persecuție și hărțuire a ONG-urilor. Moldova s-a abținut la votarea deciziei

 Decizie istorică a Convenției Aarhus: Lichidarea asociației Ecodom din Belarus, recunoscută drept persecuție și hărțuire a ONG-urilor. Moldova s-a abținut la votarea deciziei

Foto: ecohome-ngo.by

Susține Ecopresa, distribuie!

Lichidarea organizației de mediu „Ecodom” din Belarus a fost recunoscută drept persecuție și hărțuire a ONG-urilor. O decizie în acest sens a fost luată la cea de-a șaptea sesiune a reuniunii părților la Convenția de la Aarhus. În total, 34 din 39 state au susținut această decizie și au solicitat Belarusului să anuleze decizia de lichidare a ONG-ului „Ecodom”. Delegația R. Moldova s-a abținut. Motivul anunțat este lipsa timpului pentru a consulta documentele la subiect.

„Acest subiect a fost inclus pe agendă în timpul ședinței, respectiv Delegația R. Moldova nu a fost informată din timp și nu a dispus în prealabil de documentele necesare pentru a fi consultate”, a precizat Ecaterina Grigorean pentru ecopresa.md, menționând că, conform procedurilor legale și protocolare, documentele urmau a fi consultate și cu Ministerul de Externe. Astfel,  delegația R. Moldova a luat decizia de a se abține.

Decizia aprobată joi la Geneva nu doar recunoaște lichidarea organizației ca o încălcare a Convenției, dar prevede și suspendarea drepturilor și privilegiilor, în temeiul Convenției, pentru Belarus, dacă țara nu ia măsuri pentru a restabili înregistrarea Ecodom, până la 1 decembrie 2021. Suspendarea va intra în vigoare la 01 februarie 2022.

Într-un comunicat de presă pe site-ului asociației Ecodom se notează că, pe parcursul întâlnirii, participanții reuniunii de la Geneva au încercat să găsească un compromis pentru a rezolva această problemă, dar fără rezultat. „Este pentru prima dată în istoria Convenției când toate încercările de a ajunge la un consens au fost epuizate și părțile au fost nevoite să recurgă la vot”, se arată în comunicat.

Decizia a fost susțintă de reprezentanții a 27 țări membre UE, alături de Georgia, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Elveția, Serbia și Marea Britanie. Au votat contra: Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia și Belarus. Moldova este singura țară care s-a abținut de la vot.

Asociația „Ecodom” a promovat mai mulți ani la rând Convenția de la Aarhus, a fost autorul unor comunicări către Comitetul de Conformitate al Convenției de la Aarhus. Ecodom a fost lichidată de instanță, pe 31 august curent.


Susține Ecopresa, distribuie!