Cum prevenim incendiile? Agenția de Mediu vine cu recomandări
Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să fie prudenți și să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuințelor, anexelor gospodărești și a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetație uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri. În cazul producerii incendiilor, oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.
Persoanele care merg la sfârșit de săptămână la iarbă verde sau în pădure și care, de cele mai multe ori, fac focul pentru grătare, trebuie să țină cont de faptul că:
- Focul poate fi aprins doar în locurile special amenajate;
- Focul trebuie supravegheat în permanență;
- Dacă totuși nu ați găsit un spațiu special amenajat, nu aprindeți focul direct pe pământ. Soluția este folosirea unui grătar care poate fi cumpărat din magazinele specializate;
- Dacă folosiți un foc deschis, recomandăm să delimitați marginile focului cu pietre sau prin săparea unei mici gropi. Astfel, riscul de a aprinde vegetația din jurul focului și riscul de accidente poate fi redus;
- Focurile nu se fac lângă lemne, frunze, ierburi uscate pe timp de vânt;
- Trebuie să existe la îndemână vase cu apă pentru stingerea focului scăpat de sub control;
- Înainte de plecare, se stropește cenușa cu apă până ce jarul este stins și se acoperă cu pământ;
- Resturile de țigări aprinse nu se aruncă la întâmplare;
- Este interzis a se da foc deșeurilor. Deșeurile pot duce, de asemenea, la apariția incendiilor în păduri.
- Sticlele goale sunt deosebit de periculoase. Sub acțiunea razelor solare, sticlele acționează ca lentilele și pot provoca incendii. Din același motiv, orice echipament cu lentile puternice este periculos. Aparatele de fotografiat cu obiective, lăsate ore întregi sub lumina directă a soarelui, la fel pot cauza incendii. Este important ca obiectivul aparatului să fie acoperit cu capac.
Agenția de Mediu amintește că autoritățile au dreptul să inspecteze zonele de recreere și, dacă este cazul, să amendeze persoanele care încalcă legislația. Și în grădină, și pe câmp, și peste tot, legea interzice arderea vegetației. Amenda este de până la 15 mii de lei pentru persoane fizice și până la 40 de mii de lei pentru persoane juridice.
Potrivit ultimelor date ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, prezentate la 16 august, în 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 de cazuri de lichidare a focarelor de vegetație uscată, în care au fost compromise 54 de hectare de teren.
Ecopresa derulează o campanie de informare, cu sprijinul Ambasadei Suediei la Chișinău, scopul acțiunii fiind prevenirea incendiilor de vegetație. Campania de prevenire a incendiilor de vegetație are genericul „Stop incendiilor de vegetație!”