fbpx

Primul caz de bacterie rezistentă la toate tipurile de antibiotice a fost semnalat în SUA

Susține Ecopresa, distribuie!

Medicii americani s-au confruntat cu primul caz cunoscut al unei bacterii rezistente la toate tipurile de antibiotice, inclusiv Colistin, cel mai puternic antibiotic folosit în prezent. Cazul accentuează temerile legate…

Astfel în luna Aprile 2016, o femeie în vârstă de 49 de ani s-a prezentat la o clinică pentru tratarea unei invecții urinare. Analizele au relevat o tulpină E.coli rezistentă la antibiotice. Rezultatele au fost publicate sâmbătă, 26 Mai.

„Dacă nu vom acționa cât mai curând, acesta este sfârșitul drumului pentru antibiotice”, a declarat pentru presă directorul Centrului pentru Control și Prevenirea Bolilor, Thomas Frieden.

Potrivit cercetărilor, bacteria a fost contaminată iniţial cu un fragment ADN numit plasmidă, care i-a transmis o genă numită mcr-1, ce îi oferă rezistenţă la colistin. Gena care-i permite bacteriei să reziste la antibiotice, numită mcr-1, a fost descoperită anul trecut, în China, la oameni şi la porci, confirmând, astfel, temerile experţilor care, încă din anii ’90, avertizau că astfel de super-bacterii, imposibil de combătut, ar putea să apară.

Printre cauzele apariţiei unor astfel de super-bacterii, specialiştii menţionează consumul exagerat de antibiotice şi folosirea antibioticelor pe parcursul procesării alimentelor. Pericolul este cu atât mai mare cu cât există o posibilitate mare ca bacteria să fie purtată şi transmisă de carne.

În Statele Unite se înregistrează, anual, două milioane de îmbolnăviri şi peste 20.000 de decese cauzate de bacterii care sunt rezistente la unele antibiotice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!