fbpx

Sezonul răsadului: ce semințe să alegem și cum să-l îngrijim corect

 Sezonul răsadului: ce semințe să alegem și cum să-l îngrijim corect

Foto: Grădina Moldovei

Susține Ecopresa, distribuie!

Chiar dacă pare mai simplu să cumperi răsaduri din comerț, deseori se întâmplă ca acestea să nu se adapteze condițiilor din grădina noastră. Este mai sigur să crești răsadul acasă. Pentru aceasta, este nevoie doar de câteva ore și de dorința de a cunoaște sfaturile de bază: ce tip de semințe să alegem, cum să îngrijim răsadul și ce sol să folosim pentru ca acesta să ne bucure cu o roadă pe măsura așteptărilor.

Foto: Grădina Moldovei
Foto: Grădina Moldovei

Fără chimie în răsad

Doina Levițchi, fondatoarea AO „Green Future”, spune că pe piață rar întâlnim răsad care să nu fie fertilizat și stropit cu substanțe chimice. Iar acesta este un aspect foarte important, care trebuie luat în calcul atunci când alegem răsadul.

„Dacă planta a fost tratată de la început cu substanțe chimice, va trebui să fie tratată în continuare, ceea ce de obicei nu se întâmplă, deoarece oamenii doresc să consume produse naturale din propria grădină. Iar dacă planta nu mai primește aceeași cantitate de fertilizanți, începe să se îmbolnăvească și să moară”, explică ea.

Când începem să creștem răsadul?

Deși semințele apar în comerț încă în luna februarie, nu este recomandat să pregătim răsadul mai devreme de luna martie, deoarece nu-l vom putea planta la vârsta de 60 de zile din cauza înghețurilor posibile. Perioada în care răsadul trebuie transferat în grădină este începutul lunii mai – acest factor trebuie luat în calcul.

„Înainte de 60 de zile de maturitate, răsadul este prea mic, iar după – deja îmbătrânește și asta tot poate influența la adaptarea lui în grădină”, punctează Doina Levițchi.

Foto: „Grădina Moldovei”

Cum alegem semințele?

Există semințe hibrid și semințe vii, care mai sunt numite în popor „semințe țărănești”. Semințele hibrid sunt pentru utilizarea în cantități industriale și nu sunt reproductibile – nu le putem colecta din roada produsă, deoarece riscăm să obținem un rezultat imprevizibil. Pentru a putea reproduce semințele și a avea un rezultat stabil, este recomandat să optăm pentru semințele vii, care pot fi găsite în biblioteca de semințe sau la piața EcoLocal.

Mariana Șeremet, fondatoarea AO „Grădina Moldovei”, explică: „Semințele vii sunt evolutive, pe când cele hibrid sunt selecționate pentru o caracteristică anume, cum ar fi rezistența la transportare sau la boli. Sunt monofuncționale, pentru că sunt prevăzute pentru un scop anume. Și în procesul acesta de selectare se pierd mai multe caracteristici, printre primele fiind cele legate de gust. Dar și de nutrienți, deoarece gustul vine de la ei. Capacitatea plantei de a capta mineralele și de a le transforma în nutrienți dispare.”

În ce plantăm?

Există mai multe posibilități de a planta răsadul. Bunăoară, putem opta pentru: casetele și ghivecele din plastic, din carton sau din turbă presată.

Din experiența Doinei, cel mai ușor de utilizat ghiveci este cel din turbă presată, deoarece nu trebuie înlăturat când planta este transferată în grădină. Cu un asemenea ghiveci, nu se deteriorează rădăcinile. Casetele din plastic sunt fragile – pot fi utilizate doar un sezon. Prețul ghivecelor din turbă presată este de 2-5 lei, în funcție de comerciant.

Ce sol folosim?

Este necesar să folosim ⅓ nisip, ⅓ turbă și ⅓ pământ din grădină. Nisipul are rolul de drenaj, turba servește drept substanță nutritivă, iar solul din grădină asigură adaptarea plantei cu pământul în care ulterior va crește. După ce ați obținut amestecul, adăugați apă, pentru a-l hidrata uniform.

Reguli de îngrijire a răsadului

Pentru a avea un rezultat conform așteptărilor, este nevoie să asigurăm suficientă lumină, căldură și umiditate. Plantele se dezvoltă bine la temperatura de 18-24° Celsius. Mediul trebuie să fie umed, dar nu excesiv de ud – poate fi utilizat un pulverizator.

Din prima roadă ne asigurăm semințe pentru următorul an 

Dacă folosim semințe vii, putem păstra semințe din prima roadă pentru următorul sezon agricol. Este necesar ca prima roadă să corespundă caracteristicilor soiului. Mai multe detalii despre acest aspect pot fi aflate accesând acest link.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Anastasia Gherman